DOC//Viorel Morari și Alexandr Stoianoglo, din nou cap la cap

Viorica Mija
25/03/2023
Colaj CIJM

O nouă șansă pentru fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, să-și apere onoarea, demnitatea și reputația profesională. După aproape un an și jumătate din momentul în care Morari a depus cerere de chemare în judecată pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, Curtea de Apel Chișinău a dispus rejudecarea cauzei.

Viorel Morari a depus cerere de chemare în judecată împotriva Procuraturii Generale și, respectiv, a lui Alexandr Stoianoglo pe 11 noiembrie 2021. Restituită, după care acceptată parțial, cererea a migrat de la instanța de fond la Curtea de Apel Chișinău 17 luni. Pe 18 mai 2022, s-a atras în proces Alexandr Stoianoglo, în calitate de intervenient accesoriu, care însă a invocat excepția de tardivitate, solicitând respingerea cererii în adresa sa. Pe 21 decembrie 2022, instanța i-a făcut parte procurorului general interimar.  În aceeași zi,  Viorel Morari a declarat recurs împotriva încheierii, solicitând casarea deciziei instanței de fond.

În data de 21 martie curent, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul.

„Colegiul ajunge la concluzia privind admiterea cererii de recurs, casarea încheierii instanței de fond pe alte motive, cu restituirea cauzei spre rejudecare în instanța de fond, pentru a fi verificat care este interesul legitim al intervenientului accesoriu Alexandr Stoianoglo, în invocarea excepției de tardivitate, și pentru ca Procuratura Generală a Republicii Moldova, să se expună asupra termenului de 5 zile stabilit pentru examinarea cererii prealabile”, se arată în decizia completului Curții de Apel Chișinău, format din  Ana Panov, Angela Braga și Viorica Mihaila.

La sfârșitul lunii ianuarie curent, Curtea Supremă de Justiție a admis un alt recurs al lui Viorel Morari, în care ex-șeful Procuraturii Anticorupție a contestat actul privind delegarea sa în altă funcție și instituirea controlului la Procuratura Anticorupție.  

Viorica Mija
25/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii