„Doi cu rol de fruntași”. Procurorii nu renunță la învinuirile în cazul a doi membri ai organizației „Antifa”

Ilie Gulca
01/12/2023
Foto: agora.md

PCCOCS anunță că va contesta la Curtea de Apel Chișinău achitarea de către Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a doi membri ai organizației „Antifa” învinuiți pentru acțiuni împotriva unei manifestații unioniste în 2012 și pentru pregătirea dezordinilor în masă în 2014.

Procurorii consideră că, dintre cei patru bărbați achitați de pedeapsă – Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, Boris Tcacenco, Olesea Vedi – doi cu rol de fruntași ai faptelor incriminate urmează să fie condamnați. Prin urmare, acuzatorii de stat vor contesta sentința la Curtea de Apel Chișinău. 

Cei doi riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, beneficiază de prezumția nevinovăției.

„În sentință sunt vizate patru persoane, inclusiv fruntașul unui partid implicat în încercarea de împiedicare a unor demonstrații pașnice în primăvara lui 2012, consacrate aniversării a 94-a de la Unirea Basarabiei cu România”, precizează Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale.

„De asemenea, aceștia au fost achitați și pentru învinuirea de pregătire a dezordinilor în masă în 2014, în ajunul alegerilor parlamentare, militând împotriva asocierii Moldovei la Uniunea Europeană.”

Unul dintre figuranții în acest dosar, Pavel Grigorciuc, susține că respectiva cauză a fost deschisă la ordinul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Da, procurorii vor continua să susțină acuzarea în Curtea de Apel”, a scris Grigorciuc pe pagina sa de Facebook. „Pentru că așa funcționează acest sistem putred în care procuratura va susține până și cele mai absurde acuzații moștenite de la Plahotniuc, în loc să recunoască greșelile, să-și ceară scuze și să se ocupe de adevărații criminali.”

Dosarul „Antifa” a fost inclus de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo într-o listă a 38 de cauze deschise pe motive politice în perioda regimului Plahotniuc. Procuratura Generală a subliniat în 2019 că în cazul acestor dosare există suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă și selectivă.

Alexandr Stoianoglo a spus că dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate, în cazul celor aflate la etapa examinării în judecată procurorii vor renunța la învinuiri, iar în cazul dosarele aflate în faza de executare, se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

Ilie Gulca
01/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii