Doi membri ai grupării criminale „Șor”, pe banca acuzaților, într-o cauză penală deschisă pentru furtul a 10 miliarde de lei

Ilie Gulca
06/04/2022

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat, miercuri, că a încheiat urmărirea penală într-un nou episod al Fraudei Bancare în care este vizat grupul criminal „Șor” pentru însușirea a unor credite în valoarea de peste 10 miliarde de lei de la Banca de Economii.

Este vorba de o cauză penală deschisă pentru contractarea în 2014 a 27 de credite nerambursate de la Banca de Economii în valoare de peste 10 miliarde de lei în care figurează doi angajați ai întreprinderilor care fac parte din holdingul Șor.

Aceștia sunt învinuiți de racolarea persoanelor cu probleme financiare, care erau determinați să devină conducători ai unor companii în schimbul unor sume de bani. Companiile vizate au fost create sau preluate în special pentru obținerea frauduloasă a creditelor.

Astfel, în 2014, cei doi au racolat patru persoane pe numele cărora au fost înregistrate patru întreprinderi, care au obținut în mod fraudulos de la Banca de Economii creditele bancare cu pricina.

Ulterior, banii au fost transferați unor companii nerezidente, care aveau deschise conturi bancare peste hotarele Republicii Moldova, sub pretextul achitării în avans a diverselor servicii și procurări de mărfuri. Ca ultimă etapă a infracțiunii, banii au fost însușiți de membrii organizației criminale.

În plus, unul dintre învinuiți a fost cercetat inclusiv pentru oferirea remunerării bănești unui martor în scopul de a-l determina să depună declarații mincinoase, în cadrul procesului penal.

Pe parcursul urmăririi penale, subliniază procurorii, cei doi nu și-au recunoscut vinovăția pentru complicitate la escrocheria și spălarea de bani incriminate, care au fost comise în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale.

Pentru faptele comise de către învinuiți, legea prevede pedeapsa închisoarea de până la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Ilie Gulca
06/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii