Dosar penal pe numele unui fost magistrat de la Judecătoria Râșcani, implicat și în „Spălătoria rusească”

Anticoruptie.md
15/11/2016
sursa foto: Ziarul Național

Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat astăzi acordul pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere a unui fost judecător din cadrul Judecătoriei Râșcani, acuzat de pronunțare cu bună ştiinţă a unei sentinţe contrare legii şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, ambele infracţiuni soldate cu urmări grave. Judecătorul se regăsește printre cei 15 magistrați, cercetați penal în dosarul spălătoriei rusești. 

Potrivit procurorilor, magistratul se face vinovat de faptul că a acceptat spre examinare și a soluționat într-o singură ședință o cauză penală pornită pe faptul sustragerii, prin înşelăciune, a peste 30 de milioane de dolari de la o companie de stat din Federaţia Rusă.

Potrivit procurorilor, pornirea acestei cauze penale a fost ilegală, în condiţiile în care infracţiunea a fost comisă pe teritoriul altui stat şi nu a existat o cerere din partea autorităţilor competente ale acestui stat pentru iniţierea dosarului în Republica Moldova. Cu toate acestea, în luna iulie 2011, primind pentru examinare această cauză penală, judecătorul a soluţionat-o într-o singură şedinţă, pronunţând în aceeaşi zi sentinţa de condamnare în privinţa a trei persoane, inclusiv doi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, anunţaţi în căutare, cărora le-a aplicat pedepse vădit mai blânde decât prevede legislaţia. Magistratul a examinat dosarul în lipsa părţilor vătămate şi fără a se expune asupra necesităţii încasării de la inculpaţi a prejudiciului de peste 30 de milioane de dolari, cauzat prin infracţiune, expediind sentinţa în privinţa fugarilor pentru executare organelor nerecunoscute ale autoproclamatei republici nistrene.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii organelor de drept din municipiul Chişinău care au instrumentat dosarul penal au acţionat în complicitate cu anumite persoane din Federaţia Rusă, pentru a se evita răspunderea acestora în faţa justiţiei din statul în care s-a comis crima deosebit de gravă.

Anticoruptie.md
15/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii