Dosar tergiversat în cazul acuzării unui fost procuror general. Magistrata care gestionează cauza, cunoscută pentru achitarea lui Platon şi proprietară a imobilelor de lux

Julieta Saviţchi
28/09/2022
Lilia Lupaşcu Captură ZdG

Dosarul în care sunt învinuiți de abuz de serviciu ex-procurorul general, Valeriu Balaban, și fostul șef de direcție din cadrul Procuraturii Generale, Boris Crigan, bate pasul pe loc la Judecătoria Chişinău. Presupusa infracţiune a avut loc în anul 2006 şi există riscul ca procesul să fie încetat din cauza expirării termenului de prescripţie.

Deși a fost trimis în judecată încă în luna aprilie 2018, dosarul se află la etapa de audiere a martorilor. De la începutul examinării dosarului au fost programate 62 de şedinţe de judecată, însă majoritatea nu au fost lucrative. O parte din şedinţe au fost amânate din cauza pandemiei de Covid-19, iar o parte, la solicitarea justiţiabililor. Pe parcurs, a fost schimbat şi acuzatorul care a solicitat timp ca să facă cunoştinţă cu dosarul.

În special, examinarea dosarului a fost tergiversată în perioada anilor 2020-2021, când la guvernare s-a aflat Partidul Socialiştilor, susţinut de o parte din deputaţii PDM şi cei din Partidul Şor. Astfel, în 2020 au fost amânate toate cele 8 şedinţe programate, iar în 2021 a fost lucrativă doar una din cele 13 şedinţe.

Dosarul se află în gestiunea magistratei Lilia Lupaşcu. Judecătoarea a ajuns de mai multe ori în atenţia presei pentru averea sa. În primăvara anului 2021, Lilia Lupsşcu l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare. Recent, presa a scris despre apartamentul de lux pe care magistrata l-a scos în vânzare cu 6.500.000. lei.

Valeriu Balaban și Boris Crigan au fost reținuți în iunie, 2017. Ei sunt învinuiți de procurorii Anticorupție de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu prejudicii în proporţii deosebit de mari. Aceștia ar fi dispus, în 2005, cumpărarea clădirii nefinisate din str. Alexandru cel Bun nr. 100, la un preț de 9 milioane de lei, pe când prețul acesteia, potrivit evaluatorilor, constituia puțin peste 2,5 milioane lei.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2009, Procuratura Generală a suportat cheltuieli pentru executarea lucrărilor de demolare, consolidare şi construcţie a blocului de pe strada Alexandru cel Bun 100, în sumă de 2,9 milioane de lei. Aceste cheltuieli nu au fost prevăzute în devizul lucrărilor de reconstrucţie şi construcţie-montaj a clădirii nefinisate.

Auditorii Curții de Conturi au mai constatat că licitaţia prin care Biox-Comerţ SRL a fost desemnată câştigătoare pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie a imobilului de pe strada Alexandru cel Bun s-a desfăşurat cu încălcări grave, în lipsa documentaţiei de proiect şi a devizului de cheltuieli.

În anul 2006, în urma utilizării de către SRL Biox-Comerţ a unor norme de cheltuieli majorate în raport cu normele incluse în devizul lucrărilor de reconstrucţie şi construcţie-montaj, care au fost acceptate nejustificat de către Procuratură, volumul acestor lucrări a fost mărit cu 44,2 mii lei. Întreprinderea Biox-Comerţ a atacat în judecată Procuratura Generală, de la care solicită 6,5 milioane de lei pentru pretinse lucrări, care nu ar fi fost achitate.

Cei doi foști procurori dețin imobile în cartiere selecte și afaceri prospere. La 15 martie 2017, feciorul lui Boris Crigan, Dragoş Crigan, a fost numit prin decret prezidenţial judecător la oficiul Botanica al Judecătoriei Chişinău. Dragoş Crigan se regăseşte în lista judecătorilor respinşi de Maia Sandu pentru prelungirea mandatelor până la atingerea plafonului de vârstă.Valeriu Balaban este socrul lui Maxim Lebedinschi, consilierul și purtătorul de cuvânt al ex-președintelui Igor Dodon.

Julieta Saviţchi
28/09/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii