Dosarele Mătăsaru şi Gumeniţă, singurele care au mai rămas pe rol după 7 aprilie 2009

Anticorupţie.md
07/04/2021

Dosarul intentat pe numele a doi poliţişti pentru că l-au torturat pe activistul Anatol Mătăsaru este singurul din cele pornite pentru abuzurile din timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, care se mai află pe rol în instanţa de fond. Încă un dosar, cel intentat pe numele fostului comisar al Capitalei, Iacob Gumeniţă, a ajuns în gestiunea Curţii Supreme de Justiţie.

Dosarul Mătăsaru se află pe rol în Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, la etapa de audiere a martorilor. Până în prezent nu a fost audiat niciun martor. Unii refuză să se prezinte pe motiv că s-au plictisit după ce au făcut declaraţii în instanţă de cel puţin trei ori, alţii sunt plecaţi din ţară, iar un martor, fostul deputat Ion Butmalai, a decedat.

În calitate de învinuiţi în dosarul respectiv figurează foştii poliţişti Octavian Sârbu şi Igor Pântea. Primul şi-a făcut carieră în cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, iar cel de al doilea, a părăsit ţara în vara anului 2019, după retragerea Partidului Democrat de la Guvernare. Înainte de plecare, Igor Pântea a deţinut câţiva ani funcţia de şef al Penitenciarului nr.13, iar pe numele său au fost depuse mai multe denunţuri pentru tortură.

Anterior, Judecătoria sectorului Centru i-a condamnat pe cei doi pentru tortură la câte 4 ani cu suspendare. Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa, însă Curtea Supremă reîntoarce dosarul la rejudecare în instanţa de fond. De atunci au trecut mai bine de 6 ani. Aproape când era gata să pronunţe sentinţa, magistrata Irina Maxim a plecat în concediu de maternitate. Cercetarea judecătorească a fost reluată de către magistratul Alexandru Gafton, însă, în martie 2017, acesta este promovat la Curtea de Apel Chişinău. Ulterior, dosarul a fost repartizat Svetlanei Tizu, însă și aici ghinion: magistrata a fost reținută în toamna anului 2018 pentru corupere pasivă. Alți câțiva magistrați care au preluat ulterior acest dosar s-au abținut de la examinare. În prezent, dosarul se află de mai bine de doi ani în gestiunea magistratei Renata Popescu .

Cât priveşte dosarul intentat pe numele lui Iacob Gumeniţă, Curtea Supremă de Justiţie a anunţat că se va pronunţa la data de 13 aprilie, după mai multe amânări. Iacob Gumeniţă a fost achitat de instanţa de fond, iar Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa.

Precizăm că instanţele judecătoreţti i-a achitat pe majoritatea poliţiştilor denunţaţi pentru abuzurile din aprilie 2009, iar cei care au fost găsiţi vinovaţi s-au ales cu termene non-privative de libertate.

Singurul condamnat cu executare a fost Ion Perju, găsit vinovat de moartea lui Valeriu Boboc. Acesta a părăsit sala de şedinţe a Curţii de Apel imediat după pronunţarea verdictului şi de atunci nu a mai fost găsit.

Anticorupţie.md
07/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii