Dosarele Mătăsaru şi Gumeniţă, singurele care au mai rămas pe rol după 7 aprilie 2009

Anticorupţie.md
07/04/2021

Dosarul intentat pe numele a doi poliţişti pentru că l-au torturat pe activistul Anatol Mătăsaru este singurul din cele pornite pentru abuzurile din timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, care se mai află pe rol în instanţa de fond. Încă un dosar, cel intentat pe numele fostului comisar al Capitalei, Iacob Gumeniţă, a ajuns în gestiunea Curţii Supreme de Justiţie.

Dosarul Mătăsaru se află pe rol în Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, la etapa de audiere a martorilor. Până în prezent nu a fost audiat niciun martor. Unii refuză să se prezinte pe motiv că s-au plictisit după ce au făcut declaraţii în instanţă de cel puţin trei ori, alţii sunt plecaţi din ţară, iar un martor, fostul deputat Ion Butmalai, a decedat.

În calitate de învinuiţi în dosarul respectiv figurează foştii poliţişti Octavian Sârbu şi Igor Pântea. Primul şi-a făcut carieră în cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, iar cel de al doilea, a părăsit ţara în vara anului 2019, după retragerea Partidului Democrat de la Guvernare. Înainte de plecare, Igor Pântea a deţinut câţiva ani funcţia de şef al Penitenciarului nr.13, iar pe numele său au fost depuse mai multe denunţuri pentru tortură.

Anterior, Judecătoria sectorului Centru i-a condamnat pe cei doi pentru tortură la câte 4 ani cu suspendare. Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa, însă Curtea Supremă reîntoarce dosarul la rejudecare în instanţa de fond. De atunci au trecut mai bine de 6 ani. Aproape când era gata să pronunţe sentinţa, magistrata Irina Maxim a plecat în concediu de maternitate. Cercetarea judecătorească a fost reluată de către magistratul Alexandru Gafton, însă, în martie 2017, acesta este promovat la Curtea de Apel Chişinău. Ulterior, dosarul a fost repartizat Svetlanei Tizu, însă și aici ghinion: magistrata a fost reținută în toamna anului 2018 pentru corupere pasivă. Alți câțiva magistrați care au preluat ulterior acest dosar s-au abținut de la examinare. În prezent, dosarul se află de mai bine de doi ani în gestiunea magistratei Renata Popescu .

Cât priveşte dosarul intentat pe numele lui Iacob Gumeniţă, Curtea Supremă de Justiţie a anunţat că se va pronunţa la data de 13 aprilie, după mai multe amânări. Iacob Gumeniţă a fost achitat de instanţa de fond, iar Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa.

Precizăm că instanţele judecătoreţti i-a achitat pe majoritatea poliţiştilor denunţaţi pentru abuzurile din aprilie 2009, iar cei care au fost găsiţi vinovaţi s-au ales cu termene non-privative de libertate.

Singurul condamnat cu executare a fost Ion Perju, găsit vinovat de moartea lui Valeriu Boboc. Acesta a părăsit sala de şedinţe a Curţii de Apel imediat după pronunţarea verdictului şi de atunci nu a mai fost găsit.

Anticorupţie.md
07/04/2021

Comentarii