Dosarul Ala Popa versus Anatol Mătăsaru: Activistul a mai câştigat un proces de judecată iniţiat de fosta soţie a procurorului Igor Popa

Anticorupţie.md
17/11/2021

Judecătoria Chişinău a respins plângerea ex-avocatei Ala Popa împotriva activistului Anatol Mătăsaru, privind pretinsa încălcare a dreptului la propria imagine. Plângerea respectivă a fost depusă după ce Anatol Mătăsaru a ajutat la realizarea investigaţiei jurnalistice despre procurorul Igor Popa, fostul soţ al avocatei. În baza acestei anchete, Procuratura Anticorupţie i-a intentat lui Igor Popa un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită.

„Se respinge cererea de chemare în judecată depusă de Popa Ala către Mătăsaru Anatol, privind încălcarea dreptului la propria imagine, a dreptului la viaţă privată şi a dreptului la protecţia datelor cu caracter personal, demnitate şi reputaţie profesională, ca fiind neîntemeiată”, se menţionează în dispozitivul Judecătoriei Chişinău.

Aceasta nu este singura plângere depusă de Ala Popa împotriva lui Mătăsaru după ce acesta s-a oferit să ajute Centrul de Investigaţii Jurnalistice la realizarea anchetei despre Igor Popa. În iulie 2021, Judecătoria Chişinău a respins ca neîntemeiată o altă plângere în care Ala Popa solicita  15.000 de lei de la Mătăsaru pentru încălcarea dreptului la imagine şi viaţa privată.

În septembrie 2021, procurorii din oficiul Centru al Procuraturii Chişinău au emis o ordonanţă ne a nu da curs plângerii depuse de Ala Popa împotriva lui Mătăsaru, după ce a filmat pentru ancheta Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

Totuşi, procurorii au dat curs unei plângeri a Alei Popa împotriva lui Mătăsaru şi i-au intentat dosar penal pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale, în perioada când activistul ajuta la realizarea anchetei. Dosarul se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Precizăm că activistul Anatil Mătăsaru nu este singura ţintă a plângerilor Alei Popa. Aceasta a depus mai multe plângeri în diferite instituţii şi împotruva Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Amintim că, în iulie 2021, CIJM a publicat ancheta „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”, publicată în iulie 2020, despre cum a recurs un procuror cunoscut și controversat la un divorț fictiv pentru a nu declara proprietățile pe care nu le-ar fi putut acoperi cu salariul său de la procuratură.

După înlăturarea conducerii Procuraturii Generale, Procuratura Anticorupţie s-a autosesizat asupra celor expuse în anchetă şi a pornit un dosar penal pe numele lui Igor Popa pentru îmbogăţire ilicită.


 

Anticorupţie.md
17/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii