Dosarul coruperii deputaților din 2014: Principalii învinuiți, achitați și eliberați după trei ani de detenție

Julieta Savițchi
12/06/2020

Fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul Irina Baglai au fost achitați joi în dosarul coruperii deputaților, intentat în 2014. Decizia a fost luată de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, aceeași instanță care la 10 aprilie 2017 l-a condamnat pe Burlacu la 11 ani, iar pe Baglai, la opt ani de detenție.

Instanța a dispus încetarea urmăririi penale pe motiv că au apărut circumstanțe noi care exclud urmărirea penală în dosarul respectiv. Prin aceeași decizie, Curtea de Apel Chișinău a dispus restituirea a 250 de mii de dolari, bani ridicați în timpul perchezițiilor, și a 500 de mii de euro, bani ridicați dintr-un seif închiriat de Irina Baglai la o filială a băncii comerciale Energbank.

Vitalie Burlacu şi Irina Baglai au fost reţinuţi în martie 2014, în timp ce ar fi încercat să transmită 250 de mii de dolari unor deputaţi din PLDM și PLR, pentru ca aceștia să-și părăsească fracțiunile și să nu voteze ratificarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Cei doi au fost denunțați de către ex-ministrul adjunct de Interne, Ghenadie Cosovan, care a declarat că Burlacu s-a adresat la el ca să-l ajute cu coruperea deputaților.

Judecătoria Chișinău i-a condamnat, în 2016, pe Burlacu la 11 ani de închisoare, iar pe Baglai, la trei ani de detenție, dintre care doi cu suspendarea executării pedepsei. În 2017, Curtea de Apel Chișinău a menținut pedeapsa pentru Burlacu și a înăsprit pedeapsa Irinei Baglai. Hotărârea a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție, însă în august 2019, înalta instanță a admis recursul în anulare al avocaților lui Burlacu și Baglai și a transmis dosarul la rejudecare.

Vitalie Burlacu a declarat în instanță că schema și banii pentru coruperea deputaților i-au fost transmiși de Veaceslav Platon, cu care a făcut cunoștință în 2013, în biroul directorului de la compania de asigurări Moldasig.

Julieta Savițchi
12/06/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii