Dosarul Damir: A fost reţinut fostul şef al Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pânzari

Julieta Saviţchi
30/07/2021

Alexandru Pânzari, şef al Inspectoratului General de Poliţie în perioada aflării la guvernare a Partidului Democrat, a fost reţinut, vineri dimineaţă, fiind bănuit în dosarul intentat pe numele lui Dorin Damir, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

Surse din Procuratură au comunicat pentru anticorupţie.md că Pânzari a fost reţinut după ce fostul său subaltern, Valeriu Cojocaru, care în perioada guvernării lui Plahotniuc a fost şeful Direcției nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, a făcut declaraţii care îl incriminează atât pe Damir, cât şi pe Pânzari.

Precizăm că Dorin Damir şi Valeriu Cojocaru au fost reţinuţi la începutul lunii curente. Surse din Procuratură ne-au comunicat că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei.

Procurorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Precizăm că numele lui Alexandru Pânzari a mai figurat într-un dosar penal ce ţine de dosarele 7 aprilie 2009, dar a fost achitat. Acesta ar fi prieten cu fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, care l-a făcut şef al Inspectoratului Naţional de Poliţie. Pânzari a fost demis din funcţia respectivă în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare. După căderea Guvernului Maia Sandu şi formarea coaliţiei de guvernare PSRM-PDM, Alexandru Pânzari a fost numit ministru al Apărării.

Alexandru Pânzari a ajuns anul trecut proprietarul din umbră a aproape jumătate din afacerea cu benzinării Tirex-Petrol, pe care a a înregistrat-o pe numele fiului său de 22 de ani, Artiom Pânzari.

Julieta Saviţchi
30/07/2021Become a Patron!

Comentarii