Dosarul deputatului Partidului Șor, Denis Ulanov. Trei judecători au înaintat declarație de abținere

Ilie Gulca
09/08/2021
Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov

Completul care urma să examineze dosarul deputatului Partidului Șor, Denis Ulanov, a depus declarație de abținere. Acest fapt a avut loc în cadrul ședinței de examinare a cauzei stabilită pentru luni la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Denis Ulanov este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, trebuia să purceadă la examinarea dosarului deputatului Denis Ulanov la ședința de luni. Acest dosar a fost repartizat completului de Ana CucerescuEugen Beșelea și Petru Păun. În cadrul ședinței, completul de judecată a înaintat declarație de abținere de la examinarea cauzei penale. Judecătorul Andrei Neculcea a admis declarația de abținere.

Trebuie spus că dosarele privind furtul miliardului urmau să fie examinate de două complete de judecători specializați, constituite la nivelul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Această decizie a fost luată la 30 noiembrie 2020, la inițiativa procurorului general Alexandr Stoianoglo, decizie susținută de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ulanov consideră că declarația de abținere a judecătorilor este determinată de faptul că magistrații au evitat să își asume riscul să examineze un dosar care urmează să ajugă la CEDO.

De partea cealaltă, magistrații au explicat demersul lor prin faptul că ei au examinat dosarul așa-numiților directorilor companiilor Caritas Group, Provolirom și Dracard. Cele trei companii au provocat un prejudiciu în valoare de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Pretinșii directori ai acestor companii – Andrei Nirauța, Ala Guțu și Tatiana Dolghina – au fost condamnați la șase ani de detenție.

Cei trei au recunoscut că au primit de la holdingu-ul lui Șor câte 100–200 de dolari pentru semnăturile lor puse pe documente și pentru faptul că au mers la bancă.

Această cauză penală face parte din dosarul denumit generic „Frauda bancară”. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile lui Ulanov estimate la peste 9,7 milioane de lei.

Acum patru luni, la cererea procurorului general, Parlamentul i-a ridicat deputatului imunitatea parlamentară. Inculpatul pledează nevinovat și este cercetat în libertate.

Ilie Gulca
09/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii