Dosarul Filat 2: ședințele de judecată au fost suspendate. Noile acuzații se joacă acum la Curtea Constituțională

Julieta Savițchi
28/02/2019

Ședințele de judecată în cel de al doilea dosar intentat pe numele fostului premier, Vlad Filat, au fost suspendate pentru o perioadă nedetrminată. Judecătoria Chișinău a admis demersul avocaților fostului șef al Guvernului privind sesizarea Curții Constituționale.

Apărătorii fostului premier au solicitat să fie supuse controlului constitutional trei articole din Codul de Procedură Penală: articolul 342, privind încheierile instanţei judecătoreşti, articolul 346, privind examinarea cererilor, demersurilor şi recuzărilor, și articolul 352, privind desfăşurarea şedinţei preliminare şi adoptarea încheierii.

Tudor Osoianu, unul din avocații fostului premier, a declarat că nu există o practică uniform în aplicarea articolelor contestate și adesea apar confuzii la etapa de urmărire penală și în procesul de judecată. Potrivit acestuia, de cele mai multe ori, cererile sunt examinate superficial și sunt adoptate încheieri arbitrare.

Amintim că prima ședință în cel de-al doilea dosar intentat fostului premier Vlad Filat a început cu solicitarea de anulare a actului de învinuire pe motiv că „este incert și neclar” și că au fost incluse mai multe probe obținute ilegal.

Avocații au acuzat procurorii că au ridicat acte şi probe de la sediul PLDM fără autorizația judecătorului de instrucţie și au solicitat eliminarea lor din dosar. La fel, s-a cerut ca să fie eliminate din dosar și documentele în limba engleză pe motiv că „nu au fost traduse de un traducător licențiat, ci de însuşi acuzatorul. Acest lucru este interzis prin lege”. Au fost puse sub semnul întrebării declarațiile făcute de Ion Rusu, nașul și cumnatul lui Filat, în timp ce acesta se afla în detenție.

Demersurile avocaților în acest sens au fost respinse.

Cel de-al doilea dosar intentat pe numele lui Filat de către Procuratura Anticorupție a fost transmis în instanță în luna ianuarie 2019. Potrivit rechizitoriului, în 2013, fostul premier a fost organizatorul schemelor de spălare a banilor în proporții deosebit de mari proveniți din acțiuni de corupție. Procurorii îl învinuesc pe fostul șef al Guvernului că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, a încheiat pentru PLDM un contract de asistență cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat 12.847.902 lei bani proveniți de la fosta Bancă de Economii (BEM).

Vlad Filat a fost reținut, pe 16 octombrie 2015, chiar în incinta Parlamentului. După un proces de judecată cu ușile închise, care a durat mai bine de opt luni, a fost condamnat la nouă ani de detenție. Filat a fost acuzat, în baza unui denunț semnat de Ilan Șor, că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la acesta bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Filat a respins acuzațiile și susține că dosarul său este unul fabricat, iar în spatele acestuia ar fi Vladimir Plahotniuc. Fostul președinte al PLDM a contestat sentința, precum și condițiile de detenție la CEDO. La începutul anului curent, Curtea Europeană l-a informat pe fostul premier că plângerile sale vor fi examinate în mod prioritar.

Reamintim că doar cu câteva luni înainte de recentele alegeri parlamentare, în decembrie 2018, PD a numit trei membri ai partidului în componența Curții Constituționale.

Foștii deputați Artur Reșetnikov, Raisa Apolschii și fostul Procuror General Corneliu Gurin, cel care de altfel l-a și arestat pe Vlad Filat, au fost numiți în funcția de judecători ai Curții Constituționale pe data de 14 decembrie 2018. Numirea lor a ridicat multe semne de întrebare din cauza nerespectării legii privind condițiile de numire. 

Julieta Savițchi
28/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii