Dosarul Filat // Prima ședință de la Curtea de Apel, amânată. Avocații urmează să ceară audierea unor martori „dubioși” din Federația Rusă

Anticoruptie.md
20/09/2016
Vlad Filat. Foto: zdg.md, Ghenadie Brega

Prima ședință de la Curtea de Apel Chișinău stabilită pentru marți, 20 septembrie, în dosarul lui Vlad Filat, fostul prim-ministru condamnat acum trei luni la nouă ani de închisoare pentru acte de corupție, a fost amânată pentru 27 septembrie. Instanța a invocat faptul că nu s-au prezentat șase apelanți care au contestat sentința de rând cu avocații politicianului și procurorii Anticorupție.  

Potrivit lui Igor Popa, apărătorul lui Vlad Filat, cei șase sunt „persoane interesate în acest proces”. „Au citit sentința Judecătoriei sectorului Buiucani și s-au convins că este o sentință absolut ilegală, neîntemeiată”, a spus avocatul. 

Igor Popa a mai precizat că la prima ședință ar fi urmat să ceară ca procesul să fie public. Defensorul a subliniat că va insista ca la Curtea de Apel să fie audiați martorii respinși de prima instanță și că vor fi invitați martori de peste hotare, în special din Federația Rusă. „Sunt persoane dubioase care, potrivit informațiilor noastre sunt angajați ai unei bănci din Rusia. În mod normal, aceste persoane trebuie să spună de ce numele lor se regăsește în acest dosar, precum că au primit anumite sume de bani. (...) Va fi invitat și Ilan Șor declarațiile căruia sunt contradictorii, fiind contrazise de alți martori (...) Veaceslav Platon va fi invitat să depună mărturii, pentru că a făcut declarații publice, care nu-i sunt cunoscute lui Vlad Filat. Filat nu a avut nicio relație cu Platon”, a adăugat Igor Popa. 

La Curtea de Apel Chișinău au fost prezenți și deputați liberal-democrați. „Alături de noi au venit câțiva colegi din câteva raioane, care îl susțin moral pe Vlad Filat. Unii spun că au furat miliarde, iar Vlad Filat este arestat în baza unei depeșe scrise de un vârcolac al lui Vlad Plahotniuc. I-am spus că nu trebuie să cadă în pesimism, pentru că totul va ieși la iveală”, a declarat Tudor Deliu. 

Cauza va fi examinată de judecătorii Nichifor Corochii, Iurie Melenteanu, Ludmila Ouș. Nichifor Corochii, președintele completului de judecată, a fost vizat anterior într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. Investigația a arătat că în ultimii şase ani cariera judecătorului Nichifor Corochii a fost în ascensiune. Din 2009 acesta a fost detașat în cadrul CSM, iar în 2012 și 2013 a condus această instituție, fiind preşedinte interimar. Printr-un ordin semnat de Nicolae Timofti pe 30 ianuarie 2014, Corochii a ajuns judecător la Curtea de Apel Chișinău, asta după ce nu a reușit să obţină un nou mandat de membru al Consiliului. Puţini ştiu însă că acesta nu a fost acceptat de Vladimir Voronin la funcția de președinte al Judecătoriei Edineț.

În aprilie 2006, Voronin scria, între altele, că Nichifor Corochii „s-a manifestat ca o persoană care pune interesele personale mai presus de obligațiile funcționale, ignoră regulile de etică judecătoarească, discreditând justiţia şi compromiţând independenţa, imparţialitatea, cinstea şi demnitatea de judecător”.

Preşedintele mai scria că magistratul întreținea legături cu businessmani implicați în afaceri dubioase, ceea ce a generat nemulțumirea cetățenilor. 

„De asemenea, s-a constatat că domnul Corochii, făcând uz de relația sa amicală pe care o are cu executorul Țiverenco, asigură executarea hotărârilor judecătorești ce țin de interesele doamnei Tomaşevschi. Totodată, activând în calitatea de judecător și tutelând activitatea doamnei Tomașevschi, domnul Corochii a reușit să-și construiască o casă luxoasă în or. Edineț, pe str. M. Cibotari. Lucrările de construcție a caselor doamnei Tomașevschi și a domnului Corochii s-au desfășurat simultan”, mai scria Voronin.

Atunci, aceste acuzaţii au fost verificate de către membrii CSM și s-ar fi adeverit parțial, așa că Nichifor Corochii nu a mai a fost propus repetat pentru numire în funcția de președinte al Judecătoriei Edineț. La scurt timp acesta a ajuns însă membru al CSM, iar de acolo, la Curtea de Apel Chișinău. În 2011 i s-a conferit medalia „Meritul Civic”.

Despre Iurie Melinteanu presa a scris că este pro­pri­e­ta­rul unei case de locuit cu două nivele, man­sardă şi terasă, esti­mată de expe­rţii imo­bi­li­ari la peste patru mili­oane de lei, iar fiul său, avo­ca­tul Dorin Melin­teanu, a fost acuzat că a luat mită pen­tru a influ­enţa jude­că­to­rii din instanța în care activează tatăl său.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, deși Adri­ana Beți­șor, pro­cu­ro­r Anticorupție, a cerut 19 ani. Totodată, instanța i-a aplicat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea

Anticoruptie.md
20/09/2016Become a Patron!

Comentarii