Dosarul fraudei bancare // Deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova, scoase de sub urmărire penală

Julieta Savițchi
02/10/2020

Deputatele din Partidul Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova, au fost scoase de sub urmărire penală în dosarul în care erau bănuite de complicitate la furtul miliardului. Pe lângă cele două parlamentare, care erau acționare la Unibank, au mai fost scoși de sub urmărire penală încă doi acționari.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se precizează că procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că faptele persoanelor respective nu întrunesc elementele infracțiunilor imputate.

„Ca urmare a multiplelor acțiuni de urmărire penală, confruntări între învinuiți/bănuiți și martori, măsuri speciale de investigații, s-a constatat că în acțiunile învinuiților nu se regăsește elementul obligatoriu al infracțiunilor, și anume intenția directă la realizarea scopului infracțional urmărit de grupul criminal organizat la obținerea unui folos material”, se arată în document.

Acum un an, procurorul general interimar a solicitat în Parlament ridicarea imunității celor două deputate, acestea fiind private de libertate. Ulterior, cei zece acționari ai Unibank au fost puși sub învinuire, fiindu-le incriminată comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat.

Amintim că Marina Tauber a fost reținută la 16 septembrie 2019, în orașul Orhei, la câteva ore după ce Parlamentul a votat, la solicitarea procurorului general interimar, ridicarea imunității pentru Marina Tauber și colega ei de partid, Reghina Apostolova. O zi mai târziu, Procurorii Anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții în cauza penală în care au fost reținute deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova. Ambele deputate figurează în Raportul Kroll 1.

Cu aproximativ o lună în urmă, Procuratura Anticorupție a scos de sub urmărire penală alți șase acționari ai Unibank, printre care și fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

Julieta Savițchi
02/10/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii