Dosarul Glorinal: Cum au schimbat procurorii învinuirea din escrocherie în abuz de serviciu

Julieta Savițchi
08/09/2020

Vasile Chirică, principalul fondator și directorul Companiei de construcții Glorinal, a fost pus marți sub învinuire, fiind acuzat de abuz de serviciu. Avocații lui Chirică susțin că procurorii i­-au recalificat ilegal fapta clientului lor într-un alt articol din Codul Penal, pentru a putea aplica arestul.

Solicitat de reporterii portalului anticoruptie.md, Constantin Jaman, unul din avocații lui Chirică, a precizat că procurorii au recalificat fapta din escrocherie în abuz de serviciu. „Este vorba despre aceleași circumstanțe invocate anterior, iar clientul meu a făcut declarații”, a spus apărătorul.

Constantin Jaman a mai comunicat că procurorii urmează să determine până la sfârșitul zilei statutul procesual pentru fiecare din ceilalți 7 reținuți în dosarul Glorinal și să se determine în privința solicitării mandatelor de arestare.

Ala Raevschi, un alt avocat în dosarul Glorinal, ne-a declarat că deține probe cum că este un atac raider pentru preluarea afacerii, cu implicarea angajaților din organele de drept și că l-a anunțat despre presupusele abuzuri pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

„Procurorii invocă că au fost înșelați oamenii care au investit în locuințe. Este un fals. Oamenii locuiesc în apartamentele construite de Glorinal și dispun de toate comoditățile. Doar că nu le-au fost perfectate documentele la cadastru. Compania Glorinal se află în proces de insolvabilitate din cauză că administratorul de insolvabilitate a refuzat să depună cererea privind darea în exploatare. Totul a fost bine regizat de persoane din anturajul lui Plahotniuc, ajutați de frații Nemțeanu care se ocupă cu transportul de pachete în Italia, procurori și polițiști compromiși. Mai este implicat și executorul judecătoresc, George Boțan, cunoscut ca un personaj controversat”, ne-a declarat Raevschi.

Solicitat de anticorupție.md, George Boțan a spus că nu poate fi vorba de un atac raider în condițiile când alte persoane au fost înșelate de milioane. „Frații Nemțeanu au investit aproape un milion de euro în spații comerciale. S-au înțeles cu Vasile Chirică, i-au dat banii, dar acesta a lăsat imobilele gaj la bancă. Există o hotărâre judecătorească definitivă potrivit cărea Glorinalul trebuie să le cedeze imobilele. Dar acest lucru este imposibil pentru că au fost gajate la bancă, iar întreprinderea este în insolvabilitate. Consider că era bine încadrată acțiunea lui Chirică ca escrocherie, dar procurorii cred că știu mai bine”, a declarat executorul.

Amintim că opt persoane, actuali și foști angajați ai Companiei Glorinal, au fost reținute luni pe un termen de 72 de ore.

Julieta Savițchi
08/09/2020Follow us on Telegram

Comentarii