Dosarul Glorinal: Directorul întreprinderii rămâne după gratii

Julieta Savițchi
23/09/2020

Curtea de Apel Chișinău a lăsat, miercuri, în vigoare mandatul de arestare pe un termen de 30 de zile, eliberat pe numele lui Vasile Chitică, fondatorul și ex-administratorul Companiei de construcții Glorinal. Instanța de fond s-a pronunțat în acest caz acum două săptămâni.

În timp ce magistații Curții de Apel examinau legalitatea mandatului de arestare în dosarul Glorinal, mai multe persoane care se declară părți vătămate au protestat în fața sediului instanței, cerând justițe corectă, scandând: „Chirică la pușcărie!”. Protestatarii susțin că au achitat integral pentru imobilele procurate de la Glorinal, iar Chirică le-a lăsat locuințele drept gaj la bancă în contul unui credit pe care nu l-a restituit. Acum ei riscă să rămână fără apartamente, dacă banca va decide să-și recupereze datoriile.

Protestatarii l-au huiduit și pe Victor Munteanu, avocatul omului de afaceri, pentru că acesta a declarat într-o conferință de presă că dosarul este fabricat, iar păgubașii sunt manipulați de persoane cointeresate de a prelua afacerea clientului său.

Vasile Chirică și alții șapte foști subalterni ai săi au fost reținuți pe 7 septembrie, fiind învinuiți de abuz de serviciu.

La finele anului trecut, procurorii au desfășurat percheziții în 12 locații care aparțin Companiei Glorinal. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, perchezițiile au fost efectuate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu, comise de factori de decizie ai companiei de construcții atunci când nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani. Compania se află în proces de insolvabilitate.

În februarie 2020, Vasile Chirică a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă pentru că ar fi pretins 1.500 de euro de la un bărbat pentru a-i rezolva o problemă legată de darea în exploatare a unui bloc locativ.

Bănuitul şi-a recunoscut vina pe deplin în acest caz, iar procurorii l-au pus sub învinuire, obligându-l să nu părăsească ţara şi să se prezinte la organul de urmărire penală în caz de necesitate.

În dosarul pentru care a fost plasat în arest preventiv, Vasile Chirică pledează nevinovat.

Julieta Savițchi
23/09/2020

Comentarii