Dosarul heroinei din fasole// Proces de revizuire fără finalitate. Cum se justifică singurul condamnat care nu şi-a ispăşit pedeapsa

Julieta Saviţchi
12/12/2022
Corneliu Savca, sub escortă ZdG

Un proces de revizuire a dosarului şi sentinţelor în dosarul celor 200 kilograme de heroină ascunsă în fasole, depistată încă în 2008, se află pe rol de trei ani la Judecătoria Chişinău. Cel care va avea de câştigat în urma procesului de revizuire, este fostul şef de direcţie de la Ministerul de Interne, Corneliu Savca, condamnat definitiv, în 2018, la 14 ani de închisoare, deoarece ceilalţi trei condamnaţi în dosarul respectiv, un fost poliţist şi doi cetăţeni turci, şi-au ispăşit pedeapsa.

Examinarea dosarului de revizuire a început la 23 ianuarie 2020, la aproape doi ani după ce Curtea Supremă de Justiţie a respins ca inadmisibile recursurile declarate de către inculpaţii Savca Corneliu, Moiseev Dumitru, Karalar Murat Hamza şi Cernit Murat, decizia Curţii de Apel Chişinău din 28 noiembrie 2017, devenind astfel irevocabilă.

Magistrata Stela Bleşceaga a programat 22 de şedinţe de judecată în procesul de revizuire, însă majoritatea au fost amânate, de cele mai multe ori la cererea apărătorilor celor care au solicitat revizuirea. Din 22 iulie 2022 nu a mai avut loc nicio şedinţă de judecată, după ce apărarea a solicitat ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate.

Amintim că, pe 20 martie 2008, în centrul Chişinăului, doi inspectori ai poliţiei rutiere au depistat un automobil încărcat cu saci de fasole, în care erau deghizate brichete de heroină în cantitate de 199 550 grame (200 kg).

La volanul maşinii era cetăţeanul turc Karalar Murat, iar drogurile, evaluate la aproximativ 10 mln de lei, urmau să ajungă într-un depozit din or.Vatra, în scopul ambalării şi exportării lor ulterioare.

Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală, fiind reţinuţi doi cetăţeni turci, care ar fi reprezentat o grupare criminală, dar şi patru poliţişti, acuzaţi de procurori că ar fi protejat „afacerea”.

Cei şase au fost acuzaţi de procurori de neglijenţă în serviciu, abuz şi exces de putere, fals în acte publice, transportare în scop de desfacere a substanţelor narcotice în proporţii deosebit de mari, precum şi de favorizare a infracţiunii

După un proces de judecată care a durat aproape 10 ani, Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău a pronunţat, la 28 noiembrie 2017, sentinţa de condamnare în privinţa la :

- Savca Corneliu - 14 ani închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 10 ani;
- Moiseev Dumitru - 3 ani închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a
ocupa funcţii de răspundere în organele MAI pe un termen de 5 ani;
-  Karalar Murat - 13 ani închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 5 ani;
- Cernit Murat - 8 ani închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 5 ani.

De asemenea, s-a dispus nimicirea corpurilor delicte - 20 de saci cu 199550 grame de heroină.
Corneliu Savca este cel cel mai înalt funcţionar moldovean condamnat pentru trafic de droguri. Fostul poliţist a reuşit să dispară înainte de a fi încarcerat şi a fost dat în urmărire generală.

Noi am reuşit să-l contactăm pe Corneliu Savca pentru o declaraţie. Acesta ne-a spus că este nevinovat şi că a nimerit de două ori în plasa unor intrigi puse la cale de persoane cu adevărat influente.

Savca a declarat că prima dată a fost folosit de către fostul procuror general, Valeriu Gurbulea, care avea neînţelegeri serioase cu ministrul de Interne din perioada respectivă, Gheorghe Papuc. Pentru a-l discredita pe Papuc în faţa preşedintelui autoritar Vladimir Voronin.

Corneliu Savca susţine că a doua oară a fost ţinta răzbunării din partea judecătorului Anatol Ţurcan de la Curtea Supremă de Justiţie. Acesta ar fi fost indus în eroare pentru a se răzbuna pe anumite persoane din anturajul lui Savca. „Eu am ieşit la faţa locului imediat ce am primit informaţia pentru că acesta îmi era serviciul. Dar mai întâi i-am raportat ministrului de Interne care mi-a zis să plec acolo. Altcineva a controlat şi mai continuă să controleze filiera de contrabandă a drogurilor din Afganistan către Uniunea Europeană. Gândiţi-vă la cine a condus până nu demult Republica Moldova şi mai continuă să aibă influenţă. Este Plahotniuc”, ne-a declarat fostul poliţist.


 

Julieta Saviţchi
12/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii