Dosarul laundromatului rusesc, gata de a fi trimis în judecată. Plahotniuc, Platon și Usatîi au fost anunțați în căutare internațională

Anticoruptie.md
02/09/2020

Ancheta în cauza laundromatului rusesc, în care sunt vizați fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, omul de afaceri Veaceslav Platon și primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a fost finalizată. Dosarul privind schema de spălare a aproximativ 500 miliarde de ruble rusești, printr-o bancă din Republica Moldova, este pregătit pentru a fi expediat în judecată. Anunțul a fost făcut recent de Ministerul rus de Interne. 

„Departamentul de Investigații al Ministerului de Interne rus a finalizat ancheta unui dosar penal împotriva a opt membri ai comunității criminale internaționale, care sunt acuzați de retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă, prin tranzacții valutare ilegale”, a declarat Irina Volk, reprezentanta Ministerului rus de Interne. Anchetatorii ruși au stabilit că, în perioada iunie 2013 și până la sfârșitul anului 2014, Veaceslav Platon, împreună cu Vladimir Plahotniuc, precum și Alexander Korkin, ultimul arestat mai devreme la Moscova, au dezvoltat un mecanism, pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse. 

Amintim că acum un an, un tribunal din Tversk, regiunea Moscova, a emis un mandat de arestare pe numele fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. Acesta este învinuit în Rusia pe două capete de acuzare: pentru organizarea unui grup criminal și efectuarea unor operațiuni valutare ilegale, prin transmiterea resurselor financiare spre zone offshore. Pe 22 februarie 2019, Ministerul rus de Interne l-a învinuit pe Plahotniuc și Veaceslav Platon de organizarea spălătoriei rusești, prin intermediul băncilor din Moldova. Plahotniuc și Platon ar fi organizat un grup criminal internațional care a retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (cu rata actuală de aproximativ 560 milioane dolari). Anchetatorii ruși au stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă. Ulterior, Ministerul de Interne al Federației Ruse a venit cu o confirmare video precum că Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii cu cetățenie rusă, ar fi spălat 37 de miliarde de ruble.

Autoritățile rusești au cerut și extrădarea lui Veaceslav Platon, dar au primit refuz de la omologii din Republica Moldova.

În iulie curent, Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse l-a dat în urmărire internațională și pe primarul de Bălți, Renato Usatîi. Potrivit Agenției rusești TASS, acțiunea are drept scop transmiterea materialelor pe numele primarului de Bălți Interpolului.

Anticoruptie.md
02/09/2020Follow us on Telegram

Comentarii