Dosarul lui Grigore Gacikevici, fostul preşedinte al BEM: punct şi de la capăt

Julieta Savițchi
06/11/2015
Foto: realitatea.md

Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei a decis să reia cercetarea judecătorească în dosarul în care este învinuit Grigore Gacikevici, fostul preşedinte al Băncii de Economii. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de joi, 5 noiembrie, când urma să fie pronunţată sentinţa.

Motivul invocat este că instanţa are nevoie de mai multă informaţie pentru a lua o decizie. Următoarea şedinţă a fost programată pentru data de 1 decembrie 2015. Procurorul Eugen Balan a declarat că nu cunoaşte de ce judecătorii au luat această decizie. „Instanţa a decis să reia cercetarea judecătorească”, a spus procurorul.

Grigore Gacikevici a fost reţinut la 22 mai de către ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA), fiind bănuit de încălcarea regulilor de creditare. Împreună cu Gacikevici au mai fost reținuți Mihail Bejenari, fostul şef al Direcţiei juridice a BEM, Valentin Bodişteanu, directorul SRL Valiexchimp şi Mihail Moșin, directorul SRL Moşbani. Instanţa a decis plasararea inculpatului în arest la domiciliu. 

Grigore Gacikevici a condus Banca de Economii din 2004 până în august 2012, când Consiliul BEM nu i-a mai prelungit contractul. În perioda 2010 – 2012 acesta ar fi acordat cele mai multe credite neperformante.

Anterior, CNA a intentat pe numele lui Gacikevici mai multe dosare penale pentru încălcarea regulilor de creditare şi dobândirea creditelor prin înşelăciune. În urma acesor acţiuni, Gacikevici ar fi prejudiciat Banca de Economii cu 4,5 milioane de euro şi circa patru milioane de lei. Dosarul a fost deschis după ce CNA a constatat că de pe conturile Băncii de Economii au dispărut 400 de milioane de lei. Banii au fost acordați cu titluri de credit unor companii care fie au falimentat, fie nu şi-au putut întoarce datoriile. Dosarele intentate atunci lui Gacikevici nu au avut finalitate.

Până acum, procurorii au trimis în judecată 18 dosare penale ce vizează obţinerea creditelor neperformante de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, aflate în proces de lichidare.

Julieta Savițchi
06/11/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii