Dosarul Morari 1: Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de strămutare a cauzei în altă instanță

Julieta Savițchi
28/02/2020

Dosarul în care Viorel Morari, fostul șef al al Procuraturii Anticorupție, este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și imixtiune în justiție, rămâne în gestiunea Judecătoriei Chișinău. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins vineri ca neîntemeiat demersul procurorului pe caz, Vladislav Căruceru, privind strămutarea dosarului în altă instanță.

Procurorul Căruceru a solicitat Curții Supreme de Justiție admiterea cererii de strămutare a cauzei penale privind învinuirea lui Viorel Morari de comiterea la o altă instanță egală în grad la 17 februarie, a treia zi după ce un complet format din trei magistrate au decis eliberarea inculpatului din arest preventiv.

Eliberarea lui Viorel Morari a indignat conducerea Procuraturii Generale. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale, difuzat în legătură cu eliberarea lui Morari, se menționa că procurorul general va prezenta, la prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), o informație cu privire la problemele de sistem constatate și va solicita înlăturarea lor în condițiile legii, deoarece „în primul rând judecătorii trebuie să respecte legea și apoi să aibă așteptări întemeiate ca legea să fie respectată de ceilalți”.

Totodată, Procuratura Generală a amenințat că „pentru a exclude dublele standarte”, va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței, Dorin Dulghieru, care a decis formarea unui complet de judecată pentru examinarea dosarului Morari. „Nu este clar zelul de sârguință al numitului în cazul lui Morari, raportat la multe alte dosare privind acuzații grave aduse unor foști demnitari de rang înalt (judecători, procurori, deputați, miniștri) pe cauze de corupție, spălare de bani, trădare de patrie, care au fost examinate de către un singur judecător, în aceeași instanță de judecată”, se arată în comunicatul de presă.

Avocații fostului șef al Procuraturii Anticorupție au respins argumentele aduse de Vladislav Căruceru. „Criticile nefondate, consemnate în cererea de strămutare a cauzei penale, au fost formulate de procurori doar urmare a respingerii de către completul de judecată a demersului prin care a fost solicitată prelungirea arestului preventiv în privința inculpatului Morari Viorel. Împotriva lui Morari, începând cu 16 decembrie 2019, a fost declanșat un amplu proces mediatic în cadrul căruia, cu regularitate, procurorul general aducea învinuiri publice nefondate la diferite emisiuni TV, în comunicatele de presă plasate pe site-ul Procuraturii Generale și în briefingurile organizate special pe acest subiect. Aceste atacuri publice, organizate intenționat de Procuratura Generală, au luat amploare după reținerea inculpatului Viorel Morari la 10.01.2020 și au căpătat un caracter de „linșaj mediatic”, având scopul modelării agresive a opiniei publice pentru punerea presiunilor asupra judecătorilor care examinau demersurile de arestare și de prelungire a arestului”, au argumentat avocații în referința depusă la CSJ.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

De cealaltă parte, Morari pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda președintelui Igor Dodon, care se răzbună pentru că a repus pe rol dosarul finanțării Partidului Socialiștilor.

Julieta Savițchi
28/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii