Dosarul pentru viol al lui Gheorghe Petic: Descinderi cu reţinerea mai multor ofiţeri de poliţie, învunuiţi de fabricarea dosarului

Julieta Saviţchi
05/10/2021

Fostul şef adjunct al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului de Interne (SPIA), Vadim Mânzărari, şi cinci angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii au fost reţinuţi marţi dimineaţă, fiind suspectaţi de fabricarea dosarului pentru viol pe numele lui Gheorghe Petic.

„În cadrul urmăririi penale au fost documentate acțiuni ce țin de fabricarea unui dosar penal privind o pretinsă infracțiune de natură sexuală, care ar fi fost săvârșită de un fost angajat MAI. Folosindu-se de statutul special, bănuiții ar fi racolat o persoană în vederea denunțării false cu bună ştiinţă și ar fi asistat-o în falsificarea probelor prezentate, cu utilizarea tehnicii speciale”, se arată într-un comunicat al Serviciului de Informații și Securitate.

Dosarul pe numele lui Petic a fost intentat în perioada când la conducerea Ministerului Afacerilor Interne se afla Alexandru Jizdan, iar Republica Moldova era guvernată de Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Amintim că Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat, la ora 14.50, o locuitoare a orașului Ungheni, care a reclamat că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul apartament. 

La 20 martie 2019, Gheorghe Petic a fost condamnat de Judecătoria Chișinău la trei ani și șase luni cu executare. Fostul polițist a pledat nevinovat din momentul reținerii. Petic a stat în arest preventiv șase luni şi șapte zile, fiind deţinut în condiţii inumane şi degradante, fapt confirmat într-un raport al Avocatului Poporului.

Solicitat de reporterii Anticorupţie.md, Gheorghe Petic a confirmat că este vorba de reţinerile persoanelor care i-au fabricat dosarul. Petic a mai comunicat că dosarul se află pe rol la Judecătoria Orhei la rejudecare, la etapa audierii pretinsei părţi vătămate, însă aceasta s-ar ascunde şi nu dă curs citaţiilor.

Gheorghe Petic a fost angajat al Poliției de Frontieră, care a ajuns în atentia publică după ce a făcut publice mai multe detalii despre contrabanda la granița moldo-română și scheme infracționale, care ar fi fost puse la cale de persoane cu funcții înalte din poliție, inclusiv ministrului Alexandru Jizdan.

Fostul polițist a adus acuzații grave și liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, că ar proteja contrabanda cu țigări.

Julieta Saviţchi
05/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii