Dosarul presupușilor killeri ai lui Plahotniuc, înapoi la Curtea de Apel. Instanța superioară a dispus rejudecarea cauzei

Julieta Savițchi
08/06/2020

Curtea Supremă de Justiție a anulat sentințele de condamnare a persoanelor găsite vinovate că ar fi încercat, în 2017, să-l asasineze pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Magistrații CSJ au dispus rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Chișinău.

Hotărârea motivată urmează să fie pronunțată pe data de 10 iunie, după care dosarul va fi transmis în instanța de apel. Inculpații rămân în arest.

Presupusul atentat a fost deconspirat în aprilie 2017. Potrivit rechizitorului, Valeriu Zabolotnîi, director al filialei moldovenești a Fundației pentru susținerea veteranilor și invalizilor din sport, IFAVIS, filială fondată de autoritatea criminală Grigore Caramalac, alias „Bulgarul”, ar fi avut rolul principal în organizarea tentativei de asasinare. Apropiații săi, Kirov și Șevcenko, l-ar fi ajutat, apelând la Iuri Parhomenko, un locuitor din Transnistria. Cel din urmă, la rândul său, a apelat la Aleksandr Adamovici, liderul unei grupări criminale din Ucraina.

Adamovici i-ar fi găsit pe cei care urmau să execute omorul – Pavel Korkișko și Iaroslav Mișciuk. Ultimii doi se mai află în arest la Chișinău. În timpul apropiat, vor fi pronunțate sentințe și în dosarul lor. Potrivit procurorilor, cei care urmau să îl execute pe liderul democrat au primit 100.000 de dolari în avans și urmau să ridice aceeași sumă după comiterea asasinatului. Acuzatorii au declarat că cel care a comandat asasinatul ar fi Grigore Caramalac, refugiat la Moscova în 1998. Pe numele său a mai fost deschis un dosar penal, fiind anunțat repetat în urmărire generală.

La un an de la reținere, Judecătoria Chișinău i-a condamnat pe toți ce învinuiți că ar fi încercat să-l asasineze pe Plahotniuc. Procurorii nu au fost de acord cu pedepsele aplicate și au atacat sentința în instanța ierarhic superioară.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a aplicat pedepse mai dure celor reținuți în dosarul Plahotniuc. Cea mai dură pedeapsă, de 23 de ani de închisoare, a primit-o Valeriu Zabolotnîi. Stepan Kirov, un apropiat al lui Zabolotnîi, a fost condamnat la 13 ani, în loc de opt, cum a decis instanța de fond, Dmitri Șevcenko – 13 ani, în loc de 11, Ivan Cojocari – 12 ani, în loc de cinci, Igor Melnic – 14 ani, în loc de șase, și Vasile Dragulea – 11 ani, în loc de trei. Ultimii trei au fost achitați pentru tentativă de omor, însă au fost găsiți vinovați pe alte capete de acuzare – trecerea ilegală a frontierei, transport și păstrare ilegală de muniții.

Toți cei șase condamnați au pledat nevinovați. Valeriu Zabolotnîi a declarat în instanță că această condamnare reprezintă o comandă politică. „V-au cumpărat și vă dictează ce să faceți. Îl cunosc pe Caramalac, dar asta nu înseamnă că am încercat să omor pe cineva”, a declarat Zabolotnîi.

Julieta Savițchi
08/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii