Dosarul procurorului Viniţchi: Nicio mişcare timp de un an

Julieta Saviţchi
27/09/2022
Victor Răţoi Captură

După ce a fost la un pas de a pronunţa o decizie privind legalitatea pornirii dosarului penal pe numele unui procuror, magistratul Victor Răţoi de la oficiul Ciocana al Judecătoriei Chişinău nu a reuşit timp de 10 luni să finalizeze dosarul, şedinţele fiind amânate de la o zi la alta. Şedinţa de judecată, programată pentru marţi, a fost amânată pentru 24 octombrie.

Este vorba de o plângere a procurorului Pavel Viniţchi care a contestat ordonanţa de pornire pe numele său a unui dosar penal pentru corupţie pasivă.

Judecătorul de instrucţie Victor Răţoi anunţase pronunţarea pe 23 decembrie 2021, însă în ziua respectivă a decis să prelungească examinarea plângerii. Motivul a fost că la şedinţa de judecată s-a prezentat Anton Zaharov, pretinsa parte vătămată în dosarul intentat pe numele lui Viniţchi şi, însoţit de avocat, a cerut să facă cunoştinţă cu plângerea lui Viniţchi şi să ofere declaraţii pe caz.

Anton Zaharov, învinuit într-un dosar intentat de Pavel Viniţchi pentru trafic de droguri, a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că a aflat întâmplător că instanţa examinează solicitarea acuzatorului  privind anularea ordonanţei de pornire a urmăririi penale. „Plângerea lui Viniţchi a început să fie examinată încă în luna octombrie 2021, au fost mai multe şedinţe de judecată, iar eu nu am fost citat. Au încercat să examineze în lipsa mea, nu-i exclus ca pentru a-l ajuta pe Viniţchi. Dar el mi-a intentat dosar penal pe acelaşi capăt de acuzare în care sunt învinuit în alt dosar. A solicitat mandat de arestare şi a cerut mită ca să mă lase în libertate”, a declarat Zaharov.

Zaharov ne-a comunicat că până în prezent nu a reuşit să dea declaraţii în instanţă. „Cred că există o înţelegere între ei. Fac tot posibilul ca şedinţele să fie amânate. Mi-au făcut avocatul martor pe dosar, a trebuit să caut avocat. Apoi nu se prezenta ba Viniţchi, ba avocatul lui, ba procurorul pe caz. Au fost cazuri când au indicat greşit în citaţie ora şedinţei de judecată. Sau judecătorul numeşte şedinţa pe data de 29 august, exact în ziua când a plecat în concediu. Nu cred că devcizia privind acordarea concediului a fost luată într-o zi”, a precizat Zaharov.

Amintim că dosarul pentru corupere pasivă i-a fost intentat lui Viniţchi în baza plângerii depuse de Anton Zaharov, învinuit în dosarul pornit acum doi ani că face parte dintr-un grup criminal care a organizat traficul unui lot de 16,4 kilograme de hașiș din Maroc în Federația Rusă. Acest grup ar fi fost condus de Oleg Prutean, supranumit Borman.

La 26 mai 2020, Zaharov a fost reținut, iar a doua zi, Vinițchi a solicitat în instanță mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Peste două zile, Zaharov a fost eliberat de judecătorii de instrucție pe motiv că din învinuirea adusă nu este clar de ce anume se face vinovat acesta. Din declarațiile făcute ulterior de Zaharov pentru presă, Vinițchi s-ar fi apropiat de el și i-a cerut 5.000 de euro pentru a nu contesta decizia, dar l-a refuzat.

Peste două săptămâni, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul lui Vinițchi, însă Zaharov nu a fost reținut. Anton Zaharov susține că i-a sunat singur peste zece zile lui Vinițchi și i-a zis că îi aduce banii. Zaharov a mers în biroul lui Vinițchi de la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) și i-ar fi dat acestuia 5.000 de euro, dar ultimul i-ar mai fi cerut alte 10.000.

Zaharov susține că nu avea suma solicitată și l-a denunțat pe Vinițchi la Procuratura Anticorupție, dar a făcut declarații și pentru presă. Procuratura Generală a anunțat că s-a autosesizat și a pornit o anchetă de serviciu în cauza lui Pavel Vinițchi.

Procurorul Pavel Viniţchi a fost subiectul mai multor investigaţii a portalului Anticorupţie.md.

O anchetă a CIJM este depre cum procurorul Viniţchi îşi construieşte casă într-un parc de pe malul lacului Ghidighici. Imobilul de pe terenul împădurit cu mesteceni şi conifere pare să aibă cel puţin 200 de metri pătraţi, deşi omul legii susţine în declaraţia de avere şi interese personale că ar avea puţin peste 79 de metri pătraţi. Ridică semne de întrebare şi cum a acceptat un om al legii să-şi construiască o casă într-o zonă împădurită de pe malul unui lac.

Autoritatea Naţională de Integritate a anunţat că s-a autosesizat în urma publicării anchetei, dar nu a luat încă o decizie.

Pavel Viniţchi pledează nevinovat şi i-a acuzat pe jurnalişti de problemele pe care le are în justiţie.


 

Julieta Saviţchi
27/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii