Dosarul Stoianoglo: Avocaţii insistă asupra nevinovăţiei procurorului general, iar socialiştii cer tragerea la răspundere a magistratului care l-a plasat în arest la domiciliu

Julieta Saviţchi
12/10/2021

Avocaţii Victor Munteanu şi Vasile Gafton susţin că clientul lor, procurorul general Alexandr Stoianoglo, a fost reţinut şi plasat ilegal în arest la domiciliu în scopul preluării conducerii Procuraturii Generale. Totodată, deputatul socialist Vasile Bolea a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii în care solicită tragerea la răspundere a magistratului care l-a plasat pe Stoianoglo în arest la domiciliu.

„Ceea ce se întâmplă cu domnul Stoianoglo în calitate de procuror general, iese în afara oricăror limite de legalitate și constituie un caz de abuz și de sfidare a legii pe care Republica Moldova îl întâlnește probabil pentru prima dată. Vreau să vă atrag atenția asupra acțiunilor absolut ilegale întreprinse în privința domnului Stoianoglo în calitate de procuror general. Am cronometrat în decurs de 2 ore, minus timpul pentru deplasare, înaintarea unor învinuiri absurde bazate pe informații din presă, este o infracțiune. Întreaga societate trebuie să înțeleagă că s-a făcut pentru a-l umili pe Stoianoglo și de a prelua Procuratura Generală”, a declarat Victor Munteanu într-o conferinţă de presă. .

Apărătorul a respins acuzaţia adusă clientului său că, în 2011, fiind președintele Comisiei parlamentare, a semnat și înaintat un proiect de lege cu propuneri de modificare a legislației care a facilitat spălarea miliardelor ruseşti prin sistemul bancar moldovenesc. „Niciodată niciun deputat nu a fost persecutat penal pentru votul său exprimat în plenul Parlamentului”, a argumentat avocatul Munteanu.

La fel, apărătorii au respins şi acuzaţia că soţia procurorului general a ajuns beneficiara a două firme din Ucraina, deţinute anterior de Veaceslav Platon: „Este o făcătură crasă și primitivă exclusiv cu scopul de a-l discredita”.

Asupra nevinovăţiei lui Stoianoglo insistă deputaţii comunişti şi socialişti. Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor a depus, marţi, o sesizare la CSM în care solicită ca magistratul Nicolae Corcea să fie fie evaluat şi tras la răspundere pentru că l-a plasat pe Stoianoglo în arest la domiciliu. „Judecătorul de instrucţie a admis actele procesuale viciate de procuror. Instanţa de judecată a examinat superficial demersul procurorului pe caz şi a admis cu bună ştiinţă erorile procedurale”, a argumentat Bolea.

Alexandr Stoianiglo a fost reţinut şi suspendat din funcţie la 5 octombrie, iar a treia zi, Judecătoria Chişinău a eliberat pe numele său mandat de arestare la domiciliu. Stoianoglo este învinuit pe cinci capete de acuzare, corupere pasivă şi fals în acte. Procurorul general pledează nevinovat.

 

Julieta Saviţchi
12/10/2021Become a Patron!

Comentarii