Dosarul tentativei de atentat asupra lui Plahotniuc // Singurul martor care figurează în această cauză a recunoscut că a făcut acuzații sub presiune

Ilie Gulca
08/10/2021
Foto: Anticoruptie.md

Cauza penală în care este anchetat Valerian Zabolotnîi (foto) și alți cinci colegi de-ai săi pentru o presupusă tentativă de asasinare a oligarhului Vladimir Plahotniuc a luat o altă turnură.

Ședința planificată pentru ziua de joi a fost întreruptă pânâ pe 15 octombrie curent. Singurul martor care figurează în acest dosar, Iuri Parcominco, a recunoscut în fața magistraților că acuzațiile pe care le-a adus în 2017 ar fi fost făcute sub presiune.

Mai mult, el ar fi dispus acum să depună alte mărturii, chiar și sub detectorul de minciuni, cu condiția că nu i se va întâmpla nimic. După ce au luat act de declarațiile martorului, magistrații au amânat ședința.

Presupusul atentat ar fi fost deconspirat în aprilie 2017. Potrivit rechizitorului, Valerian Zabolotnîi director al filialei moldovenești a Fundației pentru susținerea veteranilor și invalizilor din sport, IFAVIS, filială fondată de autoritatea criminală Grigore Caramalac, alias „Bulgarul”, a avut rolul principal în organizarea tentativei de asasinare.

Apropiații săi, Kirov și Șevcenko, l-ar fi ajutat, apelând la ajutorul lui Iuri Parhomenko, un locuitor din Transnistria. Cel din urmă, la rândul său, a apelat la Aleksandr Adamovici, liderul unei grupări criminale din Ucraina.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a aplicat pedepse mai dure celor reținuți în dosarul Plahotniuc. Cea mai dură pedeapsă a primit-o Valeriu Zabolotnîi. Acesta va sta la închisoare 23 de ani, după ce instanța i-a majorat termenul de detenție cu trei ani.ndamnat

Stepan Kirov, un apropiat al lui Zabolotnîi, a fost condamnat la 13 ani, în loc de opt, cum a decis instanța de fond, Dmitri Șevcenko – 13 ani, în loc de 11, Ivan Cojocari – 12 ani, în loc de 5, Igor Melnic – 14 ani, în loc de 6, și Vasile Dragulea – 11 ani, în loc de 3. Ultimii trei au fost achitați pentru tentativă de omor, însă au fost găsiți vinovați pe alte capete de acuzare – trecerea ilegală a frontierei, transport și păstrare ilegală de muniții.

Toți cei șase condamnați au pledat nevinovați. Valeriu Zabolotnîi a declarat în instanță că această condamnare reprezintă o comandă politică. „V-au cumpărat și vă dictează ce să faceți. Îl cunosc pe Caramalac, dar asta nu înseamnă că am încercat să omor pe cineva”. Discursul lui Zabolotnîi a fost întrerupt de Oxana Robu, președinta completului de judecată.

Ilie Gulca
08/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii