Dosarul transfugilor// Anatolie Zagorodnîi, Sergiu Sîrbu şi Artur Reşetnicov rămân după gratii

Julieta Saviţchi
06/05/2022

Foştii deputaţi Anatolie Zagorodnîi, Sergiu Sîrbu şi Artur Reşetnicov, învinuiţi de îmbogăţire ilicită în dosarul parlamentarilor comuniști, care au trecut la democrați în 2015, rămân în continuare în Penitenciarul nr. 13. Curtea de Apel Chişinău a menţinut, joi, mandatele de arestare pentru 30 de zile pe numele celor trei foşti deputaţi. Alţi doi ex-parlamentari, Vladimir Vitiuc şi Violeta Ivanov, învinuiţi în acelaşi dosar, rămân în arest la domiciliu.

La sfârşitul lunii martie, Judecătoria Chişinău i-a plasat pe Anatolie Zagorodnîi, Sergiu Sîrbu, Artur Reşetnicov şi Vladimir Vitiuc în arest la domiciliu. Procurorii anticorupţie au contestat decizia, cerând aplicarea arestului în penitenciar. În consecinţă, Curtea de Apel Chişinău l-a lăsat în arest la domiciliu doar pe Vladimir Vitiuc după ce avocatul său a prezentat documente că clientul său a fost operat în penitenciar şi că are o hemoragie.

Cei patru foști parlamentari transfugi au fost puşi sub arest preventiv pentru 30 de zile pe 4 februarie curent. Violeta Ivanov a primit atunci mandat de arestare pentru 20 de zile, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu.

Cei cinci foști deputați care au pus umărul la platforma social-democrată formată de Vladimir Plahotniuc au fost reținuți pe 2 februarie, după ce procurorii anticorupţie au descins la 13 foşti parlamentari din PCRM, care au părăsit formaţiunea condusă de Vladimir Voronin și care au aderat la Partidul Democrat. Aceştia sunt învinuiţi de îmbogăţire ilicită.

Cei 14 foşti deputaţi sunt Alexandr Banicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoş, Sergiu Stați, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reşetnicov, Vladimir Vitiuc.

În urma investigaţiilor preliminare, s-a stabilit că cheltuielile foștilor deputațil cercetați depășesc veniturile licite în unele cazuri cu 350.000 de lei, iar în alte cazuri această diferență atinge o valoare de circa 4,6 milioane de lei.

Julieta Saviţchi
06/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii