Dosarul transfugilor: Fosta deputată Violeta Ivanov a fost eliberată sub control judiciar

Ilie Gulca
20/07/2022
Violeta Ivanov. Captură de ecran: Anticoruptie.md

Fosta deputată Violeta Ivanov, vizată într-o cauză penală de îmbogățire ilicită, a fost în eliberată provizoriu sub control judiciar, pe un termen de 60 zile, în urma unei decizii a Curții de Apel Chișinău.

„Prin decizia Curții de Apel Chișinău s-a dispus înlocuirea măsurii preventive aplicate în privința ex-deputatei Violeta Ivanov, din arest la domiciliu în liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 60 zile. Precizăm că decizia Curții de Apel Chișinău este irevocabilă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Această decizie a instanței de apel vine după ce pe 12 iulie judecătorul de instrucție a decis ca Violeta Ivanov să mai rămână pentru 30 de zile în arest la domiciliu. Avocatul Violetei Ivanov, fostul procuror anticorupție, Lilian Rudei, a contestat decizia judecătorului de instrucție.  

Trebuie spus că judecătorii de instrucţie i-au eliberat pe rând sub control judiciar pe ceilalţi patru învinuiţi în dosarul deputaţilor transfugi - Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Anatolie Zagorodnîi, Artur Reșetnicov și Serghei Sîrbu.

Pe 2 februarie curent, Procuratura Anticorupție a reținut cinci foști deputați pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. 

Foștii parlamentari Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Anatolie Zagorodnîi, Artur Reșetnicov și Serghei Sîrbu au fost bănuiți că ar fi negociat trecerea colegilor lor din PCRM în gruparea condusă de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Sursele Portalului Anticoruptie.md au semnalat atunci că cea mai diferență dintre venituri și cheltuieli, în valoare de 4,6 milioane de lei, a fost depistată la fost deputată Violeta Ivanov, actuală membră a Partidul ȘOR.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) i-a verificat averea Violetei Ivanov, dar nu a constatat o diferență substanțială între veniturile dobândite și cele declarate sau o avere cu caracter nejustificat. Controlul averii parlamentarei a fost pornit în urma unei sesizări. 

Nici Comisia Națională de Integritate (CNI), predecesoarea ANI, nu a depistat averi ascunse în familia acestei deputate. Cauza cu pricina a fost atunci clasată pentru lipsă de încălcări intenționare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru 2015.

Ilie Gulca
20/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii