Dosarul Viorel Morari: O magistrată se abţine de la judecarea cauzei pentru că ar fi intimidată de colege

Julieta Saviţchi
19/10/2021

Magistrata Ana Cucerescu, judecător raportor în dosarul în care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, este învinuit de abuz în serviciu şi imixtiune în justiţie prin care l-a prejudicoat pe Veaceslav Platon, a declarat luni că se retrage de la judecarea cauzei pe motiv că este intimidată de celelalte două judecătoare din completul de judecată. Dacă abţinerea Anei Cucerescu va fi acceptată, atunci examinarea dosarului Morari, aflat în instanţă de mai bine de un an şi jumătate, va trebui reluată de la început.

Magistrata susține că pe parcursul procesului au loc ședințe de judecată la care ea nu este invitată, iar în cadrul acestora se solicită recuzarea ei. Ana Cucerescu mai susţine că şedințele de judecată sunt stabilite fără a se ţine cont de agenda sa, iar magistratele Vasilisa Muntean şi Irina Păduraru îi cer să se conformeze agendei lor. Mai mult, cele două colege din completul de judecată ar fi acuzat-o de depăşirea atribuţiilor pentru că ar fi comunicat la telefon cu acuzatorul.

Magistrata s-a mai plâns că nu i se permite să adreseze întrebări participanţilor la proces, din care cauză nu are posibilitatea să ia o decizie pe dosar.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md , Viorel Morari a declarat că pretenţiile magistratei sunt neîntemeiate şi că ar putea fi vorba de o nouă încercare de a lui Veaceslav Platon de a tergiversa proseul. “De aproape un an procurorul pe caz, Veaceslav Platon şi avocaţii săi fac tot posibilul de a tergiversa procesul. Aproape la fiecare şedinţă avocatul lui Platon înaintează o cerere de recuzare, care mai apoi este respinsă. Ultimele două cereri de recuzare au fost în privinţa preşedintei completului pe motiv că aceasta este însărcinată şi ar putea intra în depresie. Ambele recuzări au fost respinse, iar Ana Cucerescu a avut o opinie separată. Dacă nu erau aceste recuzări cu nemiluita, poate că instanţa ar fi luat o decizie, să ştiu ce să fac mai departe”, a declarat Viorel Morari.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari pe 14 februarie 2020, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv. Ana Cucerescu a avut o opinie separată, optând pentru menţinerea arestului preventiv pentru Viorel Morari.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică, după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor.

Singura parte vătămată în acest dosar este Veaceslav Platon. Acesta solicită de la Morari prejudicii materiale de 300.000.000 de dolari.

Julieta Saviţchi
19/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii