Dosarul Viorel Morari, punct şi de la capăt. De ce a fost reluată examinarea de la zero

Julieta Saviţchi
26/12/2022
CIJM

La aproape trei ani de când a ajuns în instanţă şi un an de când bate pasul pe loc, examinarea dosarului de învinuire a fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, de abuz în serviciu şi imixtiune în efectuarea justiţiei, va fi reluată de la început. O decizie în acest sens a fost luată la ultima şedinţă de judecată.

Solicitarea a venit din partea procurorului Vladislav Căruceru, după ce instanţa i-a respins cererea de abţinere şi l-a obligat să reprezinte acuzarea de stat.

Viorel Morari şi avocatul său au susţinut solicitarea acuzatorului de a relua din nou cercetarea judecătorească. La fel, au fost de acord şi avocaţii părţii vătămate.

Aceasta presupune audierea din nou a martorilor, dar şi a părţii vătămate, controversatul afacerist Veaceslav Platon, care se asunde de justiţia moldovenească la Londra.

Amintim că învinuirea în instanţă pe cazul Morari era reprezentată de acuzatoarele Elena Ceruţa şi Renata Anici. La începutul anului curent, pe numele procurorei Elena Ceruţă a fost pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că, în primăvara anului 2021, i-a retras învinuirile lui Veaceslav Platon în dosarul în care fusese condamnat la 18 ani de închisoare, făcând posibilă achitarea controversatului afacerist. În locul Elenei Ceruţa a fost numit acuzatorul Vladislav Căruceru.

La o şedinţă de judecată din luna aprilie a anului curent, Vladislav Căruceru a solicitat termen ca să facă cunoştinţă cu dosarul. Ulterior, Viorel Morari s-a plâns pe Căruceru la Inspecţia Procurorilor pentru că acesta nu a fost să facă cunoştinţă cu dosarul în termenul oferit de instanţă.

Tergiversările în examinarea dosarului intentat pe numele lui Morari au început în primăvara anului 2021, după audierea primilor martori ai acuzării care au dat declaraţii în favoarea inculpatului.

Au fost depuse mai multe cereri de recuzare în privinţa unor membri ai completului de judecată, iar judecătorul raportor, Toamna trecută,  Ana Cucerescu, a depus o cerere de abţinere pe motiv că ar fi hărţuită de celelalte două colege din complet. După ce a fost respinsă cererea de abţinere a magistratei Cucerescu, procurora Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului, Vasilisa Muntean.

Cererea de recuzare a fost admisă, iar şedinţele de judecată au fost amânate până a fost numit un alt judecător care, la rândul său, a solicitat timp să facă cunoştinţă cu dosarul.

Un alt motiv pentru amânarea şedinţţelor de judecată a fost plecarea în concediu de maternitate magistratei Irina Păduraru, respinsă ulterior de preşedinta Maia Sandu, şi înlocuirea cu un alt judecător. Astfel, din completul de judecată format iniţial a rămas doar Ana Cucerescu.

În 2022, trei şedinţe de judecată au fost amânate pe motiv că un magistrat era în concediu medical, iar celelalte, la solicitarea procurorului.

Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi condamnat la ani grei de închisoare.


 

Julieta Saviţchi
26/12/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii