Două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chișinău, cercetate penal pentru trafic de influență // Ce sume pretindeau de la elevi pentru mărirea notelor

Anticoruptie.md
27/09/2019
Captura

Două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chişinău ar fi pretins sistematic de la elevi sume de bani pentru ca aceștia să promoveze examenele și să primească note mai bune la unele discipline. Femeile au fost documentate mai mult timp de către ofiţerii CNA, după ce au fost sesizați de părinții unor elevi. În dimineața zilei de joi, cele două profesoare au fost escortate la CNA, iar în urma perchezițiilor de la domiciliul acestora au fost  ridicați bani în sumă de circa 16 mii de euro.     

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că profesoarele primeau de la grupe de elevi bani pentru a determina alţi profesori să le acorde note majorate sau pentru a nu-i lăsa restanţieri la unele discipline. Transmiterea banilor a fost documentată cu mijloace speciale, iar în imaginile obţinute de anchetatori se constată perceperea banilor de la elevi, dar şi nemulţumirea profesoarelor în cazurile în care sumele transmise sunt mai mici decât cele pretinse. În episoadele cercetate se constată primirea a 10 000 de lei de la mai multe clase de elevi – bani destinaţi influenţării unor profesori în vederea asigurării susţinerii examenelor şi majorării notelor. 

Potrivit CNA, pe faptele descrise a fost inițiată o urmărire penală pentru trafic de influență, iar în dimineața zilei de joi, CNA şi PA au operat percheziţii la domiciliile bănuitelor. În urma acţiunilor de urmărire penală, de la una dintre bănuite a fost ridicată suma de 12 000 de euro, iar de la cealaltă 4000 de euro – bani despre care acestea susţin că ar fi economii. Până la clarificarea provenienţei acestora, mijloacele financiare se vor afla în custodia anchetatorilor. De asemenea, de la domiciliul acestora au fost ridicate înscrisuri de ciornă, inclusiv liste ale elevilor cu menţionarea sumelor de bani primite şi a notelor pentru fiecare elev în parte.

CNA a difuzat presei stenograma unor discuții dintre cele două profesoare în care ele se arată nemulțumite de sumele mici de bani pe care le adună clasele de elevi. 

În prezent, bănuitele sunt cercetate în stare de libertate, iar dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă o amendă în mărime de până la 300 000 de lei sau închisoare de la 3 la 6 ani.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală.

Anticoruptie.md
27/09/2019

Comentarii