După ce nu le-a mers cu procurorul Iarmaliuc, s-au luat de judecători. Avocaţii lui Igor Dodon, refuzaţi din nou în dosarul „kuliok”

Julieta Saviţchi
31/10/2022
CSJ respinge cererea de recuzare a magistraţilor

Dosarul în care ex-preşedintele Igor Dodon este învinuit de corupţie pasivă va fi examinat în continuare de completul format din magistraţii Anatolie Țurcanu, Vladimir Timofti și Ghenadie Plămădeală. Curtea Supremă de Justiţie a respins, luni, ca neîntemeiată cererea de recuzare a celor trei magistraţi, depusă de avocaţii lui Igor Dodon.

Apărătorii au declarat în cererea de recuzare că pun la îndoială obiectivitatea magistraţilor, fără ca să-şi justifice poziţia.

„Suntem în drept să punem la îndoială prezumția de obiectivitate a judecătorilor Timofti, Țurcan, Plămădeală”, au invocat avocaţii lui Igor Dodon.

Aceasta este a treia şedinţă de judecată în dosarul de învinuire a lui Igor Dodon, denumit generic „kuliok”. Pe parcursul celor trei şedinţe, avocaţii fostului preşedinte au înaintat 4 cereri de recuzare a procurorilor şi judecătorilor, o cerere de strămutare a dosarului, două cereri de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate, cu suspendarea examinării cauzei până la pronunţarea instanţei constituţionale. Cererile au fost respinse, cu excepţia celor privind excepţia de neconstituţionalitate.

Igor Dodon este învinuit pe două capete de acuzare pentru corupţie pasivă, epizodul din înregistrarea video în care primeşte de la oligarhul Plahotniuc punga cu bani (kuliokul) pentru ca să facă alianţă cu PDM, precum şi acuzaţia de finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor.

În gestiunea procurorilor a mai rămas partea dosarului ce ţine de acuzaţiile de îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.

Reţinut la 24 mai, Igor Dodon se află în arest la domiciliu.


 

Julieta Saviţchi
31/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii