Efectele investigaţiilor CIJM: Fostul şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, sub lupa ANI

Julieta Saviţchi
23/06/2021

Serghei Gavajuc, demis marţi din funcţia de şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, a ajuns la începutul săptămânii curente în vizorul inspectorilor de integritate.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat în urma anchetei Bogații de la Procuratura Anticorupție a Centrului de Investigații Jurnalistice. Autoritatea a inițiat procedura de control a averii a doi procurori unul dintre ei fiind Serghei Gavajuc.

Numele lui Serghei Gavajuc a figurat primăvara trecută în două anchete ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice în care s-a menţionat că anul trecut tatăl său a procurat un apartament costisitor, de cel puţi 80.000 de euro, într-o zonă de elită a Capitalei.

Achiziţia a ridicat semne de întrebare după ce s-a constatat că Gavajuc senior nu deţine afaceri, a fost simplu muncitor la întreprinderea Răut, iar în ultimul timp era angajat în calitate de operator la o benzinărie.

Serghei Gavajuc a explicat că banii ar fi fost câştigaţi de tatăl său care a muncit la Moscova.  

Nu se știe dacă iniţierea controlului de către ANI are legătură cu demisia lui Gavajuc. Surse din Procuratură susţin că acesta ar fi plecat din propria dorinţă.

Procuratura Generală nu a dezvăluit motivul demiterii lui Serghei Gavajuc şi al desemnării unui alt procuror ca să asigure interimatul la şefia Procuraturii Anticorupţie. „Remanierile survin ca urmare a situației obiective, inclusiv cu caracter personal, precum și a necesității de asigurare  a funcționalității respectivei structuri specializate”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

ANI s-au autosesizat în privinţa mai multor procurori vizaţi în anchetele CIJM. Printre aceştia se numără şi adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a cărei avere este verificată de inspectorii de integritate de un an şi jumătate.

Julieta Saviţchi
23/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii