Efectele unei anchete CIJM: Procurora Iulia Popov, soţia ex-procurorului general Ruslan Popov, suspendată din funcţie

Julieta Saviţchi
28/06/2022
Colaj CIJM

Procurora Iulia Popov, soţia ex-procurorului general adjunct, Ruslan Popov, învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii publice, a fost suspendată marţi din funcţie. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Iulia Popov este învinuită, la fel ca şi soţul, de îmbogăţire ilicită şi fals în acte publice, în dosarul penal pornit în urma publicării mai multor anchete de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM) depre averile ascunse ale familiei celor doi procurori.

Membrul CSP, Andrei Cebotari, a precizat pentru portalul Anticorupţie.md că Iulia Popov a fost suspendată până la pronunțarea definitivă și irevocabilă a deciziei instanței.

Iulia Popov a primit licența de avocat la 7 aprilie 2016 și a activat în cadrul briroului de avocați Ialoveni. Până la 21 martie 2016, Iulia Popov a activat în calitate de procuroră în raionul Ialoveni. Aceasta a revenit în Procuratură în iulie 2020, la 7 luni după numirea soţului în funcţia de adjunct al procurorului general.

Numele Iuliei Popov a apărut alături de cel al soțului său în câteva anchete jurnalistice. Ruslan Popov și-a justificat averile prin faptul că a fost ajutat de socrii din Ucraina. Echipa CIJM s-a deplasat în satul de baștină al Iuliei Popov unde au constatat că părinții ei au dus un trai modest.

Prima şedinţă de judecată în dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită fostului adjunct al procurorului general, Ruslan Popov, a fost programată pentru data de 15 iulie. Alături de el, pe banca acuzaţilor vor mai fi soţia, tatăl, soacra şi un om de afaceri.

Julieta Saviţchi
28/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii