Ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare condiționată

Anticoruptie.md
09/08/2017
Iurie Chirinciuc Foto: mtid.gov.md

Iurie Chirinciuc, fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, făcându-se vinovat de trafic de influență și abuz în serviciu. Decizia a fost luată de magistratul Sergiu Lazari de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Deocamdată, Chirinciuc nu va sta după gratii, executarea pedepsei fiind suspendată condiționat pe un termen de un an. Ex-demnitarul nu a fost prezent la pronunțarea sentinței. 

Chirinciuc a mai fost amendat cu 35.000 de lei și și privat de dreptul de a executa funcții publice pe un termen de cinci ani. Pe același dosar au mai fost condamnați doi agenți economici, complici ai fostului ministru. Unul a fost privat de libertate, de asemenea cu suspendare condiționată, iar altul - amendat. Anterior, procurorii au cerut instanței pedepsirea lui Iurie Chirinciuc cu trei ani de închisoare, cu suspendare condiționată pe un termen de trei ani. Acuzatorul nu a decis dacă va contesta sentința în apel. 

Înainte de pronunțarea sentinței, judecătorul Sergiu Lazari a insistat ca reprezentanții presei să deconecteze camerele de luat vederi. „Pronunțarea este publică, orice cetățean poate să asiste. Conform Codului de procedură civilă și hotărârii CSJ, procesul de judecată este înregistrat audio. Înregistrarea video - doar cu permisiunea președintelui de ședință. Eu nu doresc să fiu filmat, nu-s actor de cinema, nu-s vedetă. Voi acum vă demonstrați nivelul de educație și cât de tare vreți în Europa”, le-a spus magistratul jurnaliștilor. 

Iurie Chirinciuc a fost reținut de oamenii legii în lun aprilie, fiind bănuit că, împreună cu Veaceslav Teleman, directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), dar şi şefii a două companii de construcţii, au exercitat presiuni asupra firmei care a câştigat un contract de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni, proiect finanţat de Banca Europeană de Investiţii, cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. 

Proiectul finanţat de Banca Europeană de Investiţii a fost câştigat de firma bulgară PatstroyJSC şi prevedea reabilitarea drumului național R6 M1 - Ialoveni, pe o lungime de 6,55 kilometri. Contractul dintre minister şi întreprindere a fost semnat încă în 2015, iar lucrările urmează să fie gata în ianuarie 2018. La începutul lunii martie, într-un comunicat de presă, MTID vorbea despre „probleme înregistrate la implementarea contractului”, precizând că a semnat un plan de acţiuni cu Patstroy. 

Potrivit CNA, în perioada 2016-2017, ministrul şi şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

Oamenii legii au documentat o şedinţă din februarie 2017, în cadrul căreia a fost fixată întâlnirea dintre Iurie Chirinciuc, Veaceslav Teleman, administratorii companiilor Global Trans Construct şi Nouconst cu agentul economic câştigător al contractului de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni. În timpul discuţiilor, acesta ar fi fost somat să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări, din suma totală de aproximativ nouă milioane de euro. CNA mai preciza că, ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul Global Trans Construct ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400.000 de euro, o parte din bani (80.000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD.

Anticoruptie.md
09/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii