Fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei, trimis pe banca acuzaţilor pentru corupţie

Anticoruptie.md
29/03/2023
Europa Liberă

Dosarul fostului secretar de stat de la Ministerul Justiţiei, avocatul Lilian Deliu, învinuit de procurorii anticorupţie că ar fi pretins 10.000 de euro pentru a ajuta un bărbat să obţină licenţa de administrator autorizat, a fost transmis în judecată.

Dosarul a fost intentat în august 2022. Surse din cadrul Procuraturii au comunicat că pretinsa infracţiune ar fi avut loc în 2021. Bănuitul s-a întâlnit cu bărbatul care voia să susțină examenul de administrator autorizat la hotelul Jolly Alon şi i-a spus că poate influenţa membrii comisiei să-i ofere punctaj maxim la testări, iar acest serviciu îl va costa 10.000 de euro. În aceeaşi zi, denunţătorul i-ar fi dat lui Deliu suma de 5.000 de dolari, iar peste câteva zile i-a mai adus 2.350 de dolari.

Bărbatul care a dat banii a decis să îl denunţe pe Deliu după ce şi-a dat seama că a fost tras pe sfoară.

Lilian Deliu deţine licenţă de avocat din 2007, iar în 2015, când Vladimir Cebotari a fost numit ministru al Justiţiei, Deliu a fost numit şef al Direcției profesii și servicii juridice din cadrul Ministerului Justiţiei. Până atunci, Deliu a lucrat consilier în Secretariatul Parlamentului şi a fost reprezentantul Partidului Democrat în Comisia Electorală Centrală.

Lilian Deliu a părăsit funcţia din Ministerul Justiţiei după plecarea lui Vladimir Cebotari.

La şedinţa din 22 decembrie 2020 a cabinetului de miniştri condus de Ion Chicu, Lilian Deliu a fost desemnat pentru funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. La 31 decembrie 2020, premierul Ion Chicu a demisionat, interimatul fiind asigurat de Aurel Ciocoi. Astfel, hotârârea de numire în funcţie a lui Lilian Deliu şi a Silviei Stici nu a fost semnată.

La 15 martie 2021, Guvernul interimar a desemnat în funcţia de secretari de stat ai Ministerului Justiţiei alte două persoane.


 


 

Anticoruptie.md
29/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii