Fostul deputat, Artur Reşetnicov, rămâne în Penitenciarul nr. 13 şi de Paştele Blajinilor

Julieta Saviţchi
28/04/2022
Reşetnicov, în moment ce este scos din spital Foto: CIJM

Fostul deputat transfug, Artur Reşetnicov, învinuit de îmbogăţire ilicită, rămâne în continuare după gratii. Judecătoria Chişinău a prelungit, joi, cu încă 30 de zile mandatul de arestare eliberat pe numele fostului deputat şi judecător constituţional.

Judecătorii de instrucţie au examinat demersul avocaților lui Reşetnicov privind eliberarea clienților lor, în timp ce procurorii au insistat pe menținerea arestului în penitenciar.

De această dată, demersul procurorilor a fost acceptat, spre deosebire de o lună în urmă, când magistraţii l-au plasat pe Reşetnicov în arest la domiciliu.

Ulterior, procurorii anticorupţie au făcut eforturi considerabile ca să-l readucă pe Reşetnicov în Penitenciarul 13. Aceştia au contestat decizia instanţei de fond, contestaţia fiind admisă de către Curtea de Apel Chişinău.

Procurorii au încercat să-l transfere pe fostul deputat în penitenciar după pronunţarea Curţii de Apel, însă medicii s-au opus pe motiv că Reşetnicov are o traumă serioasă şi necesită spitalizare.

A doua zi, procurorii au emis o ordonanţă privind efectuarea unei expertize în care medicii legişti urmau să stabilească dacă trauma primită de Reşetnicov corespunde diagnozei din documentele medicale perfectate la Spitalul de Urgenţă, dacă astfel de traume necesită spitalizare, conform protocoalelor elaborate de Ministerul Sănătăţii, şi dacă trauma nu permite plasarea persoanei în arest preventiv.

Surse din cadrul Procuraturii ne-au comunicat că experţii au constatat că diagnoza pusă de medicii de la Spitalul de Urgenţă nu corespunde realităţii. Astfel, medicul care a semnat documentele medicale şi l-a internat pe Reşetnicov a ajuns să fie cercetat penal.

Artur Reşetnicov şi alţi trei foști parlamentari transfugi, Anatolie Zagorodîi, Sergiu Sîrbu şi Vladimir Vitiuc, au fost puşi sub arest preventiv pentru 30 de zile pe 4 februarie curent. Violeta Ivanov a primit atunci mandat de arestare pentru 20 de zile, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu.

Judecătoria Chişinău a dispus la începutul lui aprilie transferarea celor patru foști deputaţi în arest la domiciliu. Procurorii au atacat decizia şi instanţa de apel a dispus transferarea în penitenciar a lui Zagorodnîi, Sîrbu şi Reşetnicov. Vladimir Vitiuc a fost lăsat în arest la domiciliu pe motiv că a suportat o intervenţie chirurgicală.

Cei cinci foști deputați care au pus umărul la platforma social-democrată formată de Vladimir Plahotniuc au fost reținuți pe 2 februarie, după ce procurorii anticorupţie au descins la 13 foşti parlamentari din PCRM, care au părăsit formaţiunea condusă de Vladimir Voronin și care au aderat ulterior la Partidul Democrat. Aceştia sunt învinuiţi de îmbogăţire ilicită.

În urma investigaţiilor preliminare, s-a stabilit că cheltuielile foștilor parlamentari cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350.000 de lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.


 

Julieta Saviţchi
28/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii