Fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat pentru corupţie în statul vecin, din nou cercetat penal la Chişinău

Julieta Saviţchi
09/07/2022
Partidul NOI

Ex-deputatul român, Cristian Mihai Rizea, refugiat la Chişinău cu puţin timp de a fi condamnat de o instanţă din România pentru corupţie pasivă, este din nou cercetat penal la Chişinău. Fugarului din România i se incriminează infracţiunile de furt şi escrocherie.

Urmărirea penală a fost pornită de poliţie în baza unei plângeri semnată de liderul Partidului NOI, Vladimir Dachi, promovat pe larg până în luna martie a anului curent de către Rizea.

Vladimir Dachi susţine că i-a dat lui Rizea bani pentru întreţinere şi să-şi procure casa de pe strada Cireşilor din Chişinău, iar conflictul dintre ei a început atunci când i-a cerut o recipisă pentru imobil.

„L-am cunoscut pe Rizea în mai 2021. Mi-a făcut cunoştinţă o rudă. Apoi mi-a cucerit încrederea de care a făcut abuz. I-am dat şi mai înainte bani, inclusiv pentru chiria apartamentului. Spunea că nu are nici ce să mănânce. Iar când am cerut măcar recipisă pentru casă, el m-a refuzat. Organele de drept se vor clarifica”, a declarat liderul partidului NOI.

Acesta a mai precizat că fugarul din România s-a folosit până nu demult de biroul său, de unde a plecat fără ca să-i spună, luând cu el şi tehnica electronică.

„Sper că poliţia îşi face meseria cum trebuie. Am încredere. Nu vreau altceva decât să decurgă totul conform legii şi să iasă adevărul la suprafaţă. În rest, Rizea multe ce spune”, ne-a declarat Dachi.

Faptul că este din nou cercetat penal la Chişinău a fost confirmat şi de Rizea. Acesta a postat înregistrări video pe reţelele de socializare în care susţine că i-a fost fabricat un dosar penal la comanda unui şef din Inspectoratul de Poliţie al sectorului Centru din Chişinău, despre care ar fi făcut dezvăluiri. Fugarul din România l-a acuzat şi pe Dachi de denunţ fals.

Acesta este al doilea dosar penal pornit pe numele lui Rizea în Republica Moldova. Condamnat în România la 4 ani 8 luni de închisoare, fostul deputat român este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Rizea mai are pe rol în instanţele moldoveneşti cel puţin 20 de dosare civile. În cele mai multe dintre ele, acesta este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale.

Cristian Rizea a fost atacat în instanţă de către jurnalistele Mariana Raţă şi Angela Gonţa, precum şi de către instituţia media în care lucrează acestea, oamenii de afaceri Nicolae Ciornîi şi Vasile Chirtoca, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, deputatul socialist, Vlad Bâtrîncea, fiul generalului Vladimir Botnari, Ilie Botnari, agenţi economici şi avocaţi. Reclamanţii au solicitat în instanţă ca Rizea să dezminţă afirmaţiile lansate în public şi să le achite prejudicii morale.

Totodată, pe masa judecătorilor de instrucţie din Chişinău se află mai multe dosare contravenţionale, pornite de poliţie pe numele lui Rizea pentru defăimare.

În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.

Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului trecut, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. 

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii trecute, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Invstigaţii Junalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău. Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obţinut cetăţenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.

Julieta Saviţchi
09/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii