Fostul director al Centrului de Medicină Legală, reţinut. Ar fi participat la trucarea licitației de achiziționare a tehnicii pentru efectuarea testelor ADN

Anticoruptie.md
09/08/2017
Ion Cuvșinov Foto: timpul.md

Ex-directorul Centrului de Medicină Legală, Ion Cuvșinov, împreună cu actualul adjunct şi un specialist al instituţiei au fost reţinuţi de către procurorii şi ofițerii Anticorupţie. Cei trei sunt bănuiţi că ar fi trucat licitaţia de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN. Potrivit oamenilor legii, bănuiții ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 10 milioane de lei.

Urmărirea penală a fost pornită de Procuratura Generală încă în mai 2015, se arată într-un comunicat de presă al CNA, pentru pretinse ilegalități comise în perioada anului 2013, în contextul Strategiei de reformare a sectorului Justiției pentru anii 2011-2016. Documentul prevedea, printre altele, procurarea echipamentului necesar efectuării testelor ADN, ceea ce ar fi facilitat investigarea infracțiunilor și probarea lor exclusivă prin intermediul expertizei medico-legale.

La data de 14 mai 2013, prin ordinul ministrului Sănătăţii, a fost instituit grupul de lucru pentru consolidarea capacităţilor Centrului de Medicină Legală (CML) în domeniul efectuării cercetării genetice, iar controlul asupra implementării proiectului a fost pus în sarcina directorului CML. O lună mai târziu, pentru realizarea proiectului, s-ar fi dispus alocarea a 9.781.000 de lei în acest sens, iar pe 30 octombrie, prin ordinullui Ion Cuvșinov, a fost constituit grupul de lucru care trebuia să selecteze compania ce urma să livreze echipamentul genetic medico-legal.

Ulterior, între iunie-august 2013, un specialist al CML, acţionând din numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar, iar pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-ar fi organizat reprezentanţilor firmei de peste Prut vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la Centrul de Medicină Legală.

În urma discuţiilor, s-ar fi convenit la elaborarea caietului de sarcini în aşa fel încât parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România. „Ca rezultat al acţiunilor infracţionale ale grupului menţionat, a fost organizată o licitaţie neloială, concertată, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea apriori a agentului economic”, concluzionează procurorii. 

Mai mult, deşi factorii de decizie ai CML ar fi știut că echipamentul menţionat la licitație nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziţionat contra sumei deaproape 10 milioane de lei. De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea științifică internațională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sunt nule.

Anticoruptie.md
09/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii