Fostul poliţist Gheorghe Petic, achitat şi în cel de-al doilea dosar

Julieta Saviţchi
23/08/2022
Gheorghe Petic

Fostul poliţist de frontieră din Ungheni, Gheorghe Petic, învinuit pe nedrept de viol în perioada guvernării lui Vladimir Plahozniuc, a scăpat şi de cel de-al doilea dosar în care era învinuit de huliganism agravat. Curtea de Apel Cahul a menţinut sentinţa de achitare a lui Petic, pronunţată anterior de Judecătoria din Taraclia.

Gheorghe Petic a fost achitat pentru lipsa componenţei de infracţiune în acţiunile sale. Sentinţa de achitare a instanţei de fond a fost contestată de procurorul din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Dumitru Raileanu, cel care a gestionat dosarul intentat persoanelor ce au falsificat dosarul de viol pe numele lui Petic.

Procurorul Raileanu a solicitat în instanţă încetarea procesului penal pentru huliganism pe motiv că a intervenit termenul de prescripţie.

„Mie nu mi-a convenit solicitarea lui Raileanu, deoarece chiar dacă nu aveam să fiu condamnat, învinuirea rămânea. Am dorit ca procesul să se desfăşoare până la capăt şi să-mi demonstrez nevinovăţia. Decizia Curţii de Apel este executorie şi aştept scuze publice de la Dumitru Raileanu pentru că mi-a fabricat dosarul”, a declarat Gheorghe Petic pentru portalul Anticoruptie.md.

În martie 2019, la o săptâmână după ce Judecătoria Orhei l-a condamnat Gheorghe Petic la trei ani și șase luni cu executare pentru viol, Judecătoria Taraclia a pus pe rol un alt dosar în care Petic era învinuit de huliganism, pentru o presupusă faptă, comisă cu 16 ani în urmă.

Dosarul a fost pornit în baza plângerii unui locuitor din orașul Taraclia, care afirma că a fost reținut de Petic în 2004 într-un bar din localitate. Potrivit petiționarului, Petic i-ar fi pus la tâmplă un pistol automat de model Kalașnikov, l-a amenințat cu moartea, apoi l-a scos afară și a tras câteva focuri în aer.

Fostul polițist a declarat că este vorba de reținerea unui contrabandist în 2003, iar poliția de frontieră nu avea în dotare arme Kalașnikov.

„Dosarul a fost intentat în baza unei plângeri, apoi au fost găsiți și niște martori falși. La fel au procedat și în dosarul cu violul. La noi în țară, oricine poate să scrie o plângere, se aranjează niște martori și dosarul este gata. Timp de 16 ani, pe acest contrabandist nu l-a deranjat nimic, iar acum când cineva are nevoie, iată că a scris plângere”, a declarat Gheorghe Petic.

Fostul polițist a mai spus că în august 2018 a fost avertizat de către un ofițer de rang înalt.

Gheorghe Petic a fost reținut la 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a sunat o locuitoare a orașului Ungheni, care a reclamat că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul apartament.

La 20 marie 2019, Petic a fost condamnat cu executare. Totodată, instanța i-a aplicat fostului polițist o amendă de 30.000 de lei pentru violare de domiciliu, deoarece ar fi pătruns forțat în locuința victimei. Petic a fost achitat toamna trecută, după ce procurorii şi-au retras acuzaţiile.

Gheorghe Petic a ajuns în atentia publică după ce a făcut publice mai multe detalii despre contrabanda de la granița moldo-română și scheme infracționale, care ar fi fost puse la cale de persoane cu funcții înalte din poliție. Fostul polițist a adus acuzații grave și liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, că ar fi protejat contrabanda cu țigări.

Președintele organizației teritoriale Unghebi a PPDA s-a aflat timp de cinci luni în arest preventiv. În acest timp, el a candidat la alegerile parlamentare pe lista PPDA, însă nu a ajuns în posesia mandatului.

Avocații fostului polițist au solicitat în repetate rânduri ca clientul lor să fie eliberat sub control judiciar în perioada electorală, însă magistrații au respins demersurile.

Gheorghe Petic a fost ţinut în arest preventiv timp de 9 luni într-o închisoare de maximă securitate, la Rezina, unde sunt deţinuţi şi cei condamnaţi pe viaţă.

Julieta Saviţchi
23/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii