Fostul șef al Fiscului, judecat în absență la Curtea de Apel

Julieta Savițchi
01/10/2015

Dosarul lui Nicolae Vicol, fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, condamnat de magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei la șase ani de închisoare cu executare și o amendă de 10.000 de lei pentru acțiuni de corupție, a ajuns la Curtea de Apel Chișinău. Judecătorii vor începe examinarea cazului vineri, 2 octombrie. 

Instanţa de apel a fost sesizată de către avocatul lui Nicolae Vicol, Vasile Nicoară, dar şi de către procurorii Anticorupţie, care nu au fost de acord cu achitarea inculpatului pentru una din acuzaţiile aduse.

Deşi a fost prezent la toate şedinţele de judecată în instanța de fond, la 18 iunie 2015, atunci când judecătorii i-au dictat sentința, fost șef al Fiscului a lipsit. Vasile Nicoară a declarat atunci că clientul său s-ar afla la tratament în România. Cinci zile mai târziu, Inspectoratul de Poliţie al sectorului Râşcani l-a anunțat însă în urmărire generală. 

Vasile Nicoară ne-a spus că Nicolae Vicol nu va fi prezent la Curtea de Apel. Apărătorul mai susține că nu a discutat cu clientul său încă înainte de pronunţarea sentinţei, dar va continua să-l reprezinte deoarece contractul l-ar obliga să-i acorde asistenţă juridică până la finalizarea procesului. "Nicolae Vicol a fost condamnat la detenţie pentru nişte infracţiuni care sunt prevăzute de Codul Contravenţional – încălcarea Codului Muncii şi nu a declarat o acţiune de corupţie. Un alt capăt de acuzare este că ar fi intervenit în favoarea unui agent economic, la care se desfăşura un control fiscal. Vicol pur şi simplu a dat indicaţii să se clarifice, ca să nu fie comis un abuz de către subalternii săi. De când CNA se ocupă de respectarea legislaţiei muncii? Dacă nu era criza politică din 2013, nu ar fi existat nici acest dosar”, a spus Vasile Nicoară.

Vlad Filat, liderul PLDM, a declarat anterior în cadrul unei emisiuni televizate că în privinţa lui Nicolae Vicol a fost comis un act de injustiţie şi speră că magistraţii de la Curtea de Apel Chișinău vor face dreptate.

Nicolae Vicol a fost reținut încă în 2013. El a fost condamnat pentru abuz în serviciu, favorizarea infracţiunii şi încălcarea inviolabilităţii vieţii personale, termenul de detenţie fiind cumulat în baza mai multor capete de acuzare. În cadrul aceleiaşi cauze, a fost condamnat și Eduard Beşleagă, un subaltern de-al lui Vicol. Acesta a fost găsit vinovat de corupere pasivă, fiind trimis la pușcărie pentru cinci ani, primind o amendă de 100.000 de lei.

Cu o amendă s-a ales și Eduard Bănăruc, secretarul general adjunct al Guvernului, fiind obligat să achite 10.000 de lei. În privinţa altor trei inculpaţi - doi foşti angajaţi ai Centrului Naţional Anticorupţie, Veaceslav Sîrbu şi Vadim Zacrevschi, precum şi omul de afaceri Vasile Gudima - instanţa a dispus încetarea procesului.

 

Julieta Savițchi
01/10/2015



Follow us on Telegram

Comentarii