FRAUDA BANCARĂ // Fostul administrator al UNIBANK, Grate, rămâne în arest preventiv

Ilie Gulca
05/07/2021

Fostul administrator al Unibank, Ruslan Grate, rămâne în arest preventiv la solicitarea procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Această decizie a fost emisă după ce avocații suspectului au contestat aplicarea acestei măsuri preventive.

Pe 25 iunie, procurorii au descins în biroul șefului adjunct al Departamentului sisteme de plăți în cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ruslan Grate.

Acesta a fost reținut pentru un termen de 72 de ore în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu în interesul unui grup criminal. El este acuzat că a eliberat peste 5 milioane de euro din contul garanțiilor bancare din 2015 în timpul administrării speciale instituite la Unibank.

Conform legii, infracțiunea de care este bănuit Grate se pedepsește cu închisoare de la trei la șapte ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la zece ani şi cincisprezece ani.

În noiembrie 2014, BNM a constatat un număr de tranzacții în proporții deosebit de mari între Banca de Economiii SA, Banca Socială S.A. și Unibank SA.

„Unii indicatori prudențiali ai Unibank SA au fost afectați și nu corespund cerințelor Băncii Naționale a Moldovei. Astfel, BNM a inițiat verificările de rigoare, după care va sesiza organele de drept pentru a investiga anumite tranzacții suspecte la Unibank”, anunțat BNM într-un comunicat emis în aceeași perioadă.

„BNM […], începând cu 30 decembrie 2014, ora 11:30, a institut regimul de administrare specială asupra Unibank SA pentru o perioadă de nouă luni. Prin hotărârea Consiliului de Administrație a BNM, în calitate de administrator special al Unibank a fost numit angajatul BNM, Ruslan Grate.”

„[…] BNM a instituit un moratoriu de două luni, începând cu 30 decembrie 2014, creanțelor creditorilor față de Unibank, cu excepția creantelor aferente”, informa BNM.

În privința fostului administrator al Băncii de Economii, Ion Ropot, judecătorii au dispus menținerea arestului la domiciliu după contestarea măsurii de către avocați.

Ion Ropot, la fel ca și colegul său de la Banca Națională, Ruslan Grate, este învinuit că, din momentul instituirii supravegherii speciale, a decis restituirea depozitelor persoanelor fizice și juridice din garanțiile de stat, inclusiv companiei Veb Solution, un offshore din Panama implicat în „frauda bancară”.

Ilie Gulca
05/07/2021Become a Patron!

Comentarii