Frauda bancară // Veaceslav Platon, achitat în dosarul în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Julieta Saviţchi
14/06/2021
Veaceslav Platon

Judecătoria Chişinău l-a achitat, luni, pe Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de detenţie în dosarul fraudei bancare. Decizia a fost luată în urma demersului înaintat de procurora Elena Ceruţa privind retragerea învinuirilor şi încetarea procesului penal pe numele lui Platon.

Dosarul lui Paton se afla în proces de revizuire, la etapa de audiere a martorilor. Decizia Judecătoriei Chişinău nu este definitivă şi poate fi atacată în instanţa ierarhic superioară.

Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție acum un an, după ce judecătorii au admis demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Ulterior, în presă a apărut o înregistrare video de la audierile lui Veaceslav Platon de către procurorul general Alexandr Stoianoglo la scurt timp de la desemnarea acestuia în funcție. În imagini se observă că întrevederea dintre cei doi a decurs într-o atmosferă prietenoasă.

Stoianoglo i-a strâns mâna afaceristului și i-a spus că este bucuros să îl vadă. La rândul său, Veaceslav Platon i-a promis procurorului să fie sincer și să spună adevărul, dar a refuzat să răspundă la toate întrebările.

În aceeași zi, procurorul general a dispus investigarea apariției în presă a secvenței video de la audierile lui Veaceslav Platon.

În aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat la 18 ani de închisoare cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, care a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

În decembrie 2017, Platon a mai fost condamnat la 12 ani de privațiune de libertate. De această dată, controversatul om de afaceri s-ar face vinovat de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. În ianuarie 2020, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia primei instanțe, iar Platon a fost absolvit de cei 12 ani de închisoare.

Din completul de judecată care a decis achitarea lui Platon a făcut parte şi magistrata Lilia Lupaşcu care, săptămâna trecută, a respins demersul procurorilor de a da curs cererii de revizuire a dosarului intentat pe numele omului de afaceri Viorel Ţopa, condamnat la 8 ani de închisoare.

Julieta Saviţchi
14/06/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii