Generalii lui Dodon, pe banca acuzaţilor. Ce li se incriminează

Julieta Saviţchi
03/10/2022

Fostul şef al Serviciului Protecşie şi Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, şi adjunctul său, Petru Corduneanu, au ajuns pe banca acuzaţilor, învinuiţi pentru fals în acte publice. Cei doi generali, unşi de ex-preşedintele Igor Dodon, ar fi falsificat acte pentru a fi avansaţi în grad.

Dosarul a ajuns în gestiunea magistratei Renata Popescu-Baltă de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani. Deocamdată, instituţia a anunţat că a fost doar „o şedinţă de pregătire a cauzei”, iar în agenda instanţei nu există date despre programarea altor şedinţe.

Generalilor lui Dodon li se incriminează incriminează că au falsificat procesul verbal al ședinței SPPS din 20.01.2020, în care au fost introduse date false privind decizia de a înainta candidatura celor doi la gradul special următor de general-maior al SPPS. În martie 2020, Igor Dodon a semnat decretul prin care lui Martin şi Corduneanu le-a fost acordat gradul de general-maior.

Pentru cei doi generali acest dosar nu reprezintă o premieră. La Judecătoria Chişinău, magistratul Petru Păun are în gestiune un dosar penal în care Martin este învinuit de abuz în serviciu. Printre acuzaţiile aduse este şi faptul că şi-a comandat o uniformă de general ornată cu fire aurite, care a fost plătită din bani publici.

Iaroslav Martin mai este învinuit şi de faptul că în perioada când era director la SPPS ar fi procurat pentru sine și angajații săi insigne cu număr individual de identificare în sumă de aproape 200 mii lei.

Petru Corduneanu a fost învinuit pe parcursul mai multor ani că, în aprile 2009, a agresat-o şi i-a fracturat mâna fostei deputate Valentina Cuşnir. Corduneanu a fost achitat definitiv la 27 iuni 2017, perioadă în care cumătrul său Igor Dodon era președinte al Republicii Moldova.

Julieta Saviţchi
03/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii