Guvernul de la Chișinău nu renunță la clădirea Consulatului Republicii Moldova la Odesa

Julieta Savițchi
26/10/2020

Guvernul de la Chișinău a anunțat că va ataca în instanța ierarhic superioară decizia Judecătoriei Chișinău care a dat câștig de cauză unei ucrainence care pretinde că ar fi proprietara clădirii Consulatului Republicii Moldova la Odesa, precum și a terenului aferent, amplasat în una din cele mai scumpe zone ale orașului.

Într-un comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău se menționează că trecerea imobilului pe care se află Consulatul Republicii Moldova din Odesa din proprietatea statului în cea privată în baza unui contract de schimb a fost aprobată de Guvernul Filip la 27 februarie 2019. În hotărâre era prevăzut un contract de schimb din 20 februarie 2019. Contractul prevedea schimbul clădirii Consulatului și a terenului aferent, evaluat la 468.800 de dolari pentru construcție și 1.465.600 de dolari pentru teren.

La 31 ianuarie 2020, presupusa beneficiară a contractului de schimb, Irina Rolemskaia, s-a adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Afacerilor Externe și Integrității Europene al Republicii Moldova și Agenției Proprietății Publice, privind obligarea de a întreprinde acțiunile necesare, prescrise în Hotărârea de Guvern nr.142 din 27.02.2019, cu privire la trecerea unui bun imobil din domeniul public în domeniul privat.

La 31 iulie 2020, Guvernul Chicu a abrogat Hotărârea Guvernului din 27 februarie 2019 și a renunțat la contractul de schimb. Irina Rolemskaia a solicitat în instanță și anularea Hotărârii Guvernului Chicu, iar Ludmila Holevițcaia, magistrată de la Judecătoria Chișinău, i-a dat câștig de cauză. Hotărârea respectivă a fost calificată de Guvern drept „neîntemeiată, emisă cu aplicarea eronată a normelor de drept material și procedural, precum și neelucidarea circumstanțelor importante”.

Presa a scris că este vorba de o schemă implementată de deputatul Vladimir Andronachi, pe care Pavel Filip l-a exclus vara trecută din PDM.

Julieta Savițchi
26/10/2020

Comentarii