Igor Dodon a recunoscut înțelegerea cu Kievul din 2008 despre achiziția energiei electrice, dezvăluită de Wikileaks ​

Ilie Gulca
29/12/2021
Igor Dodon. Foto: stiri.md

Fostul prim-viceprim-ministru, Igor Dodon, a recunoscut, după audierile la Procuratura Generală, că în cadrul vizitei sale la Kiev în mai 2008 autoritățile ucrainene au acceptat să livreze energie electrică mai ieftină Republicii Moldova doar în schimbul cedării jumătății moldovenești din barajul de la Naslavcea, care face parte din Complexul Hidroenergetic Nistrean.   

„Îmi aduc aminte că, la începutul lui aprilie [2008], a fost lichidat Ministerul Energeticii și competențele au fost transmise Ministerului Economiei și m-au delegat să merg la Kiev. Am avut o discuție ministrul Energeticii al Ucrainei și i-am spus că vrem energie ieftină mai ieftină. Prețul de piață era 6 cenți, dar noi am obținut cu 4,5 cenți, adică mult mai ieftin. Ei au spus că ne dau mai ieftin, dar să le cedăm barajul de la Novodnestrovsk [Naslavcea – I.G.]. Eu le-am spus că Novodnestrovsk nu îl dăm, Rodina ne prodaetsea [Patria nu este de vânzare – I.G.]. Și asta este tot”, a detaliat fostul ministru al Economiei și fostul șef de stat.   

Până la urmă, după semnarea unui acord în 2010 între fostul premier Vlad Filat și fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, Kievul a revendicat jumătatea moldovenească de baraj de la Naslavcea și a ridicat în jurul acestui obiectiv un gard. Mai mult, Republica Moldova a primit în schimb două cariere de pietriș și granit.

Solicitat să ofere detalii despre acest episod, fostul premier Vlad Filat a declarat că documentul pe care l-a semnat în 2010 cu Iulia Timoșenko a fost pregătit de fostul prim-vicepremier Igor Dodon.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova au dezvăluit că Igor Dodon a obținut până la urmă o reducere din partea Kievului numai că cetățenii moldoveni nu au avut de beneficiat.   

„Aveam atunci doi furnizori – Moldvaskaia GRES și furnizorul din Ucraina, Ukrinterenergo. Aproape toată energia a fost livrată de Ukrinterenergo la prețul de 3,9 cenți/kWh. În mai 2008, a mai apărut un nou furnizor – Energo-Parner KFT, de la care inițial era procurată 30% din energie, la un preț mai mare de 5,3 cenți pentru kWh. Intermediarul-căpușă își lua diferența de preț dintre cel al furnizorului și acești bani plecau la persoanele responsabile. În iulie, volumul de energie procurat de la compania-căpușă a crescut până la 72%. În octombrie, compania-căpușă a majorat prețul de la 5,3% la 5,8%”, a explicat expertul energetic Sergiu Tofilat, citând informații oferite de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

În privința dosarului în care figurează ca bănuit, Igor Dodon a declarat că e vorba de o cauză penală de acum 14 ani, „un dosar straniu”, în care nu are nicio vină.

Ilie Gulca
29/12/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii