Proces penal într-un caz de corupție, semnalat de Centrul de Investigații Jurnalistice încă în 2008

Anticoruptie.md
05/12/2017
moldova24.info

Schema de import a energiei electrice, în 2008, din Ucraina, prin intermediul unei companii-căpușă, va fi investigată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Special. Pentru prima dată, despre această schemă, care îl vizează pe actualul președinte Igor Dodon și pe preşedinta Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris încă în 2008. Acum o lună, un grup de experți în domeniul energetic au revenit asupra subiectului și au depus o plângere în adresa Procuraturii Generale, cerând anchetarea cazului.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă. În urma probelor acumulate în cadrul procesului penal, procurorii urmează să decidă în următoarele săptămâni dacă pornesc sau nu un dosar penal pe acest caz.  

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat încă în 2008 o anchetă despre firma intermediară prin care Republica Moldova a procurat energie electrică la preț majorat în acel an.

„De la 1 iunie 2008, Republica Moldova procură energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai. Prim-vicepremierul Igor Dodon a anunțat noul preț ca pe un „succes remarcabil”, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Prin culoarele de la Chișinău se vorbește însă că majorarea de preț s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane suspuse din conducerea Moldovei și Ucrainei. În urma „negocierilor”, în schema de import a curentului din Ucraina a fost inclus un intermediar privat. Este vorba de compania energetică „Energo-Partner” Kft din Ungaria, (înregistrată pe adresa 1113 Budapest, Bocskai út 77-79)”, scria Centrul de Investigații Jurnalistice în vara anului 2008.

Experții în domeniul energetic au obținut între timp mai multe informații oficiale de la ANRE care au arătat că doar într-un an firma intermediară a obținut un profit de peste 14,5 milioane de dolari de la diferența de preț pentru energie.

„Am primit o informație de la ANRE cu privire la cine au fost furnizorii de energie în 2008. Schema a apărut în mai 2008. Aveam atunci doi furnizori – Moldvaskaia GRES și furnizorul din Ucraina, Ukrinterenergo. Aproape toată energia a fost livrată de Ukrinterenergo la prețul de 3,9 cenți/kWh. În mai, apare un nou furnizor – Energo-Parner KFT, de la care inițial este procurată 30% din energie, la un preț mai mare, de 5,3 cenți pentru kWh. Intermediarul-căpușă își lua diferența de preț dintre cel al furnizorului și acești bani plecau la persoanele responsabile. În iulie, volumul de energie procurat de la compania-căpușă a crescut până la 72%. În octombrie, compania-căpușă a majorat prețul de la 5,3%, la 5,8%”, a explicat expertul energetic Sergiu Tofilat, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, în acea perioadă, responsabil de importul de energie electrică era Guvernul. Potrivit unei dispoziții semnate de premierul de atunci Zinaida Greceanîi, din grupul de negociere pentru semnarea contractului de livrare a energiei electrice din Ucraina făceau parte Igor Dodon, care ocupa funcţia de ministru al Economiei, Alexandr Gusev, pe atunci director Energocom și Marcu Rîmiș, de la Moldelectrica.

Anticoruptie.md
05/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii