„Îmbogățire ilicită” / Procuratura Anticorupție își detaliază acuzațiile față de Galina Dodon

Ilie Gulca
16/06/2022

Galina Dodon a fost audiată, joi, de procurorii anticorupție și acuzată de complicitate la îmbogățirea ilicită după ce soțul său, fostul președinte Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciu pentru mai multe capete de acuzare, iar fratele său a fost încarcerat la Penitenciarul nr. 13 pentru complicitate.

„Acesteia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită, manifestată prin contribuirea la deținerea de către soțul acesteia, Dodon Igor, personal și prin persoane terțe, a bunurilor în valoare de peste 21 milioane de lei, ceea ce depășește substanțial veniturile declarate în mărime de peste 3 milioane de lei, cu 18.277.157 de lei. Precizăm că aceste sume se raportează la perioada februarie 2014-octombrie 2021”, a spus Mariana Cherpec, procuror responsabil de comunicare cu mass-media a Procuraturii Generale.

După După audiere, Galinei Dodon i-a fost aplicată interdicția de a părăsi Republica Moldova pe un termen de 60 de zile.

De partea cealaltă, Galina Dodon a declarat, pentru TV8, că este nevinovată și susține că dosarul pornit este unul politic, care ar avea drept scop denigrarea familiei Dodon.

„Vreau să vă zic că s-a deschis un dosar politic care are drept scop să denigreze și să-l defăimeze pe soțul meu. Se poartă cu noi în cel mai josnic mod. Au făcut percheziții la părinții noștri, i-au intimidat, au făcut percheziții chiar și în veceul de afară, nu știu ce au căutat. Avem de a face cu niște persoane care sunt instruite special ca să ne defăimeze. Risc să presupun că următorul va fi copilul nostru care se întoarce acasă din vacanță”, a declarat Galina Dodon, vădit emoționată. 

„Îmi țin fratele în închisoare. Pentru ce? Pentru că a făcut bani în Rusia și s-a întors în Moldova, în satul de baștină ca să deschidă o afacere? A angajat oameni, a dat bani la stat și își bat joc de el. Îl țin în închisoare și astfel torturează părinții. Mamele noastre sunt bolnave, nu le dau voie să vină să își vadă nepoții, să își vadă fiul. Ajunge, vă rog, totul are o limită. Nu îmi recunosc vina, este un dosar politic pentru a ne denigra”, a conchis fosta prima doamnă.

Procuratura Generală a anunțat pe 13 iunie că investigațiile efectuate de către procurori în această cauză penală, pe lângă alte infracțiuni, se referă la infracțiunea de îmbogățire ilicită.

„În acest context, sunt investigate mai multe persoane în privința cărora există probe că ar fi participat la comiterea infracțiunii... Persoanele în privința cărora există probe că ar fi comis infracțiunea nu pot fi audiate în calitate de martori, iar statutul de învinuit atribuit persoanelor acordă acestora garanții sporite la exercitarea dreptului la apărare în cadrul procesului penal”, se afirmă în sursa citată.

Despre „pretinsa conotație politică a dosarului respectiv”, Procuratura Anticorupție a declarat că declarațiile lui Igor Dodon „au scopul de eschivare de la răspundere și de a discredita orice investigație” și că nu le va comenta.

Ilie Gulca
16/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii