Încă 30 de zile de arest pentru Dorin Chirtoacă. Edilul: „Dacă voiam să părăsesc Moldova, o făceam”

Anticoruptie.md
11/09/2017
ziarulnational.md

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a prelungit luni, 11 septembrie, cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu în privința primarului suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă. Edilul a calificat anterior demersul procurorilor de prelungire a arestului drept un abuz. În replică, procurorul de caz susține că de curând au fost obținute noi probe în dosar.

În baza deciziei judecătorului de instrucție, Dorin Chirtoacă va mai rămâne în arest la domiciliu până pe 12 octombrie 2017. Magistratul a respins, în context, o cerere a primarului suspendat al Capitalei prin care a solicitat să i se permite să meargă la un eveniment al Congresului Autorităților Publice Locale din Europa, al cărui vicepreședinte este.

Anticipând decizia instanței, Dorin Chirtoacă a declarat jurnaliștilor că este inadmisibil ca procurorul să vină în instanță și să ceară prelungirea arestului în baza aceluiași demers de acum o lună. „Curtea Constituțională a stabilit clar că o măsură preventivă precum este arestul poate fi prelungită doar dacă sunt probe, circumstanțe sau motive noi. Procurorul nu a indicat însă nimic nou în demersul său, de aceea ar trebui respins și să se termine toată treaba asta neghioabă cu arestul la domiciliu, de parcă aș fi în concediu”, le-a declarat primarul suspendat jurnaliștilor.

Cât privește cererea procurorilor de a nu admite solicitarea lui Dorin Chirtoacă de a pleca la Paris, la Congresul Autorităților Publice Locale din Europa, edilul a calificat-o drept absurdă. „În fiecare an particip primăvara și toamna la aceste reuniuni. Chiar dacă sunt suspendat la Chișinău, acolo nu m-a suspendat nimeni. E o obligație pentru Republica Moldova de a participa la acest Congres, reprezint Republica Moldova. În mod normal, nu ar trebui să mi se interzică să merg acolo. Dacă aveam de gând să părăsesc Republica Moldova, atunci înotam Prutul de 100 de ori până acum sau găseam alte modalități de a pleca. Dar, de principiu, demnitatea nu-mi permite să cobor la nivelul de a mă transforma în fugar sau altceva. Nu am comis infracțiuni și adevărul este de partea mea”, a spus Dorin Chirtoacă.

Răspunzând acuzațiilor lui Dorin Chirtoacă, procurorul Dumitru Robu a declarat că nu vede nicio problemă în repetarea temeiurilor pentru prelungirea arestului, atâta timp cât acestea și-au păstrat actualitatea. „Riscul de a face presiuni asupra martorilor sau de a comite noi infracțiuni persistă. În plus, pe 30 august a fost deschisă o nouă cauză penală conexată la acest dosar. Avem probe noi”, a dezvăluit procurorul fără a oferi detalii.

Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut pe 25 mai 2017 de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Potrivit Serviciului de presă al CNA, Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei reprezentau „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie

Anticoruptie.md
11/09/2017

Comentarii