Încă un dosar pe numele lui Chiril Lucinschi. Fostul deputat a ajuns la spital

Anticoruptie.md
20/07/2017
tribuna.md

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a prelungit joi, 20 iulie, cu încă 30 de zile mandatul de arestare la domiciliu în privința fostului deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi. Între timp, potrivit procurorului Eugen Rurac, fostului parlamentar i-a fost înaintat încă un capăt de acuzare - fals în declarațiile de avere. Corina Stratan, avocata lui Chiril Lucinschi, consideră neîntemeiată decizia judecătorului, iar despre noile acuzații formulate de procurori, susține că lipsește latura obiectivă a infracțiunii. Fostul deputat nu a participat la ședință pe motiv că este internat în spital.

„Încheierea instanței de judecată este una neîntemeiată. Bănuiala rezonabilă a procurorilor că Lucinschi ar fi comis infracțiunile care i se impută nu este probată deloc. La demers au fost anexate mărturiile unor persoane care nu fac trimitere la latura obiectivă a infracțiunii date. Partea acuzării a cerut judecătorilor să constate riscul că, aflându-se la libertate, Chiril Lucinschi ar putea influența buna desfășurare a anchetei. Procurorul urma să explice astăzi de ce nu au fost identificați toți martorii și nu au fost audiați. În ordonanța acuzării sunt menționate fapte care nicidecum nu întrunesc elemente ale unei infracțiuni penale, iar relațiile economice menționate acolo sunt inofensive. Întrebarea este de ce partea acuzării a dat natură penală acestor fapte”, a declarat avocatul Corina Stratan.

Procurorul Eugen Rurac afirmă la rândul său că pe lângă acuzațiile înaintate anterior, Chiril Lucinschi mai este cercetat penal și pentru fals în declarații. „Dumnealui nu a inclus în declarațiile sale de avere și interese calitatea de beneficiar final al unor companii și veniturile primite de la firmele menționate anterior de procurori că ar figura în schema de spălare a banilor. Este vorba de două episoade - cinci milioane de lei și al doilea de 440.000 de dolari”, a explicat procurorul.

Chiril Lucinschi a calificat anterior aceste acuzații drept inventate. Fostul deputat liberal-democrat a fost reţinut pe 25 mai de procurorii Anticorupție, fiind bănuit de implicare în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Potrivit oamenilor legii, în perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, ar fi transferat unei companii afiliate fostului deputat 440.000 de dolari care ar fi fost sustrași de la cele trei bănci implicate în furtul miliardului. Lucinschi este bănuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Împreună cu el, au mai fost reținuți trei reprezentanți ai unui agent economic.

Anticoruptie.md
20/07/2017

Comentarii