Ex-deputatul Chiril Lucinschi, reținut de procurori. Este bănuit de implicare în „furtul miliardului”

Anticoruptie.md
25/05/2017
tribuna.md

Fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi a fost reţinut astăzi de procurorii anticorupție, fiind bănuit de implicare în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Potrivit oamenilor legii, în perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, ar fi transferat unei companii afiliată fostului deputat 440.000 de dolari care ar fi fost sustrași de la cele trei bănci implicate în furtul miliardului. Lucinschi este bănuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Împreună cu el, au mai fost reținuți încă trei reprezentanți ai unui agent economic.

Potrivit materialelor procesului penal, în perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein, 440.000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.

De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL, beneficiar al căreia ar fi Lucinschi, ar fi beneficiat de un alt credit de la Unibank, fără gaj, în valoare de 5.000.000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401.650 de dolari au ajuns pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, a transferat aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

„Informaţiile acumulate indică asupra bănuielii rezonabile că numitul, împreună cu trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de instanţă, până la zece ani de închisoare”, se arată în comunicatul Centrului Național Anticorupție.

În prezent, Chiril Lucinschi este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară. Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie desfăşoară astăzi mai multe percheziţii în diferite locaţii – la sediul unor companii, domiciliile şi automobilele bănuiţilor.

Chiril Lucinschi pledează nevinovat. „Mi s-a prezentat ordonanța, acolo sunt menționate niște chestii, care astăzi, mâine le vom clarifica. Eu niciodată nu m-am ocupat de spălare de bani și nici nu știu cum se face acest lucru. Chiar dacă anterior am făcut business. Eu nu sunt vinovat”, a declarat fostul deputat.

Anticoruptie.md
25/05/2017Become a Patron!

Comentarii