Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins Ucrainei cererea de extrădare a lui Ceaus

Ilie Gulca
17/09/2021

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins, pe 14 septembrie, cererea de extrădare a fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus în Ucraina, în contextul în care ultimul se află deja de luni bune în statul vecin.

Pe 17 septembrie media din Ucraina a comunicat că o instanță din Moldova a respins cererea Ucrainei privind extrădarea lui Ceaus.

Pe 26 august, magistrații Curții Supreme de Justiție au respins recursul înaintat de Nicolai Ceaus de a suspenda actul emis de fostul președinte Igor Dodon prin care i s-a refuzat azilul politic. Fostul judecător ucrainean acționase în judecată Președinția Republicii Moldova pentru că îi refuzase cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova.

La 9 august 2016, Ceaus a fost prins luând mită în valoare de 150.000 de dolari. Banii au fost găsiți în două borcane. Ceaus a îngropat un borcan cu dolari în curtea casei sale. La 9 august 2016, el a fost condamnat pentru luare de mită.

Pe 1 martie 2017, Ceaus a fost reținut în Moldova, acolo unde a cerut azil politic. Pe 15 martie 2021, a devenit cunoscut faptul că autoritățile moldovenești au refuzat să îi acorde azil politic. Pe 3 aprilie 2021, Ceaus a fost răpit la Chișinău. Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a identificat unii dintre organizatorii răpirii lui Ceaus și a reținut un suspect.

La 23 iulie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a anunțat finalizarea anchetei privind dispariția fostului judecător ucrainean Mikola Ceaus. Potrivit Procuraturii, oficiali ai guvernului ucrainean au fost implicați în răpirea lui Ceaus.

Pe 30 iulie, Ceaus a fost găsit în satul Mazurovka, regiunea Vinița. El a fost reținut de angajații SBU și pus sub învinuire pentru luare de mită.

Ilie Gulca
17/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii